Сърфирането в Интернет е като наркомания

Специалисти от Китай доказали, че навикът да се сърфира в интернет и впоследствие истинската интернет зависимост са сходни по механизъм с всяка химическа зависимост, сред които са наркотичната и алкохолната

 

internet

Изследването е проведено от сътрудници на Китайската академия на науките, при което е изучавано поведението на 35 души на възраст от 14 до 21 години. Оказва се, че при хората, които не могат да живеят без Мрежата, са нарушени проводящите пътища между зоните 8 мозъка, отговарящи за формиране на емоциите, концентрацията на вниманието и вземането на решения. Процесите на изменения в мозъка на интернет зависимите са сходни с процесите, настъпващи в сивото вещество на алкохолиците и наркозависимите, алармират учените.

Негативното въздействие на прекомерната употреба на интернет може да се види като широк диапазон от аспекти в живота на наркомана. Интернет пристрастяването е свързано с дългогодишна депресия, неврози и други неприятни болести. Висенето в мрежата лишава човек от спорт, от обикновени и нормални дейности като срещи с приятели. Освен пристрасяването налице са неприятни последици като наднормено тегло, проблеми със зрението и други.

Интернет пристрастяването често се отнася до неспособност на индивида да контролира използването на Интернет, което в крайна сметка води до функционални нарушения в ежедневието.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.