Как да си помогнете сами при проблеми със сърдечния ритъм?

Нарушения на сърдечния ритъм могат да се появят по много причини

Нарушения на сърдечния ритъм се наблюдават при преумора, напрежение, безсъние, стрес, усилена физическа активност, пре-каляване с кафе и други тонизиращи напитки. При жените сърцебиенето би могло да е свързано с месечния цикъл или хормонални проблеми. Усещанията са за учестен пулс, прескачане на сърцето, туптене в шията, мощни удари, сякаш разтърсващи цялото тяло.

В покой човешкото сърце бие 60-80 пъти в минута. По време на сън тази цифра намалява, по време на активна физическа активност или стрес може временно да се увеличи.

Пулсът е синхронността на контракциите и отпускането на четирите камери на сърцето. Всеки ритъм, който се различава от нормалния синусов ритъм, е ненормален. В някои случаи това е временно явление и сърцето независимо се справя с отстраняването на дефекта, връщайки се към нормална работа. В повечето случаи обаче нарушеният ритъм е сериозен проблем, който може да доведе до още по-сериозни усложнения – инфаркт.

Причините за сърдечните аритмии са вродени аномалии в сърдечните системи или следствие от структурни промени в проводимостта на електрическите импулси в резултат на различни фактори – сърдечно заболяване, електролитен дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза или вегетативни нарушения.

Важно е да се разбере, че в зависимост от вида на ритмичните смущения те разграничават:

Тахикардия – бърз ритъм
Брадикардия – бавен ритъм

Ако имате ускорена сърдечна дейност разхлабете дрехите и седнете спокойно. Поемете дълбоко въздух, запушете носа и напънете коремната стена, сякаш надувате собственото си тяло. Тази техника забавя пулса. Подобен ефект има и оказването на лек натиск върху очните ябълки при затворени клепачи.

Ако моментите на сърцебиене зачестят, консултирайте се с кардиолог. При диагностициран ритъмен проблем търсете помощ при всеки пристъп. В този случай самолечение не се препоръчва.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.