https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Как да си помогнете сами при проблеми със сърдечния ритъм?

0

Нарушения на сърдечния ритъм могат да се появят по много причини

Нарушения на сърдечния ритъм се наблюдават при преумора, напрежение, безсъние, стрес, усилена физическа активност, пре-каляване с кафе и други тонизиращи напитки. При жените сърцебиенето би могло да е свързано с месечния цикъл или хормонални проблеми. Усещанията са за учестен пулс, прескачане на сърцето, туптене в шията, мощни удари, сякаш разтърсващи цялото тяло.

В покой човешкото сърце бие 60-80 пъти в минута. По време на сън тази цифра намалява, по време на активна физическа активност или стрес може временно да се увеличи.

Пулсът е синхронността на контракциите и отпускането на четирите камери на сърцето. Всеки ритъм, който се различава от нормалния синусов ритъм, е ненормален. В някои случаи това е временно явление и сърцето независимо се справя с отстраняването на дефекта, връщайки се към нормална работа. В повечето случаи обаче нарушеният ритъм е сериозен проблем, който може да доведе до още по-сериозни усложнения – инфаркт.

Причините за сърдечните аритмии са вродени аномалии в сърдечните системи или следствие от структурни промени в проводимостта на електрическите импулси в резултат на различни фактори – сърдечно заболяване, електролитен дисбаланс, проблеми с щитовидната жлеза или вегетативни нарушения.

Важно е да се разбере, че в зависимост от вида на ритмичните смущения те разграничават:

Тахикардия – бърз ритъм
Брадикардия – бавен ритъм

Ако имате ускорена сърдечна дейност разхлабете дрехите и седнете спокойно. Поемете дълбоко въздух, запушете носа и напънете коремната стена, сякаш надувате собственото си тяло. Тази техника забавя пулса. Подобен ефект има и оказването на лек натиск върху очните ябълки при затворени клепачи.

Ако моментите на сърцебиене зачестят, консултирайте се с кардиолог. При диагностициран ритъмен проблем търсете помощ при всеки пристъп. В този случай самолечение не се препоръчва.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.