https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Когато сърцето започва да се натоварва и разболява, симптомите се проявяват в целия организъм, дори и на части от тялото, които никой не би свързал с това

111111
Шест неочаквани болести на сърцето

Медици от Тексаския научен център по здравето определиха шест предупредителни сигнала, които не трябва да пренебрегваме.

Сърдечно съдовите заболявания са на първо място по смъртност в целия свят. Но ако забележим признаците им навреме, ще можем и да се лекуваме.
Болестите на сърцето имат много симптоми и предвестници – задух, аритмия, болка в гърдите, пристъпи на кашлица, виене на свят, студена пот, отичане. Има обаче и друга категория сигнали, които също е добре да не игнорираме.

Кардиологът Джон Ървин посочва шест от тях:

  1. Сексуална дисфунция

Много хора смятат, че сексуалната дисфункция е или психологически, или репродуктивен проблем. Всъщност той е един от най-разпространените симптоми за артериални проблеми или заболяване на съдовете и други проблеми със сърцето, особено при мъжете.

При жените по-ниското либидо обикновено сигнализира за постменопауза. Макар и тя самата да не предизвиква сърдечни заболявания, този период също е рисков. Именно в този период започват промените в кръвното налягане и холестерола.

  1. Хъркане или сънна апнея

И двете могат да са симптом за сърдечно заболяване. Например хъркането може да предупреждава за фибрилация на предсърдието или аритмия. Самата апнея пък прекъсва притока на кислород за около 20-30 секунди, в редки случаи може дори да се спре дишането за 1-2 минути.

  1. Кървене на венците

Едва ли някой би се замислил, че проблемите с венците може да са свързани със сърцето. Основната опасност тук представлява перодонтитът. Точно тази инфекция може да тръгне из цялото тяло и да разболее сърцето. Представлява и фактор за развитие на артеросклероза и инфаркт.

  1. Болка в шията и гърба

Много хора по време на сърдечен пристъп чувстват силна болка в гърдите, все едно някой ги е притиснал там, други казват, че сякаш някой ги е стиснал за ръката. Има и други симптоми за сериозен проблем със сърцето – болка в шията, която се спуска по гърба. В някои от случаите дори това е предвестник на инфаркт.

  1. Подути крака

Краката ни се подуват обикновено, когато е горещо или сме стояли дълго време на едно място или прави. В някои от случаите обаче това е сериозен признак за сърдечна недостатъчност. Това важи особено в случаите, когато започваме да се задушаваме при изпълнения на нормални движения, които преди не са изисквали усилия. Подуване на краката може да се появи и при заболяване на съдовете. Най-сериозният проблем с такъв симптом е наличието на тромб.

  1. Силни болки в корема и киселини

Повечето хора са изпитвали и двете. Лекарите обаче смятат, че това също може да са симптоми за заболяване на сърцето. Например силна болка в горната част на корема понякога всъщност е предупреждение за инфаркт. Затова и лекарите съветват ако такава болка бъде придружена и с виене на свят незабавно да потърсим лекаря.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.