Болката в рамото е свързана с болест на сърцето и кръвоносните съдове

Сърцето може да боли по много причини. Почти толкова са и предупредителните сигнали, които тялото дава за болест на сърцето

Сърцето може да боли, а може болката от сърдечния проблем да се усеща на друго място.

сърцето
Болката в рамото е свързана с болест на сърцето и кръвоносните съдове

Според учени от Университета в Юта (САЩ), болка в рамото не трябва да бъде свързвана само с тежки физически натоварвания. Оказва се, че това показва висок риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания.

Проучването показа, че хора, които са предразположени към заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, често са имали проблеми с раменете, включително и болка в раменната става.

Според предишни проучвания, хората с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания, често са страдали от тендинит на сухожилието и епикондилит на Ахил. От новото изследване експертите са установили интересни подробности. Колкото повече рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания са налице, като високо кръвно налягане, висок холестерол и диабет, толкова по-висок е шансът да има и проблеми с раменете.

Например, доброволците с най-голям брой рискови фактори от сърдечно-съдови заболявания, се оплакват от болка в раменната става 4,6 пъти по-често. Не е такова положението при участниците, които нямат рискови фактори. Също така, тези хора се оказали с повишен риск от тендинопатия. При доброволците със среден риск от сърдечно-съдови заболявания вероятността да имат проблеми с раменете е 1,5-3 пъти по-малка.

И все пак, учените не вярват в съществуването на причинно-следствена връзка. Но, очевидно, тежките физически натоварвания по време на работа не водят до проблеми с раменете. И нивото на физическата активност като цяло не се отразява на риска от такива проблеми. Изследователите правят този извод след анализ 1226 квалифицирани работници данни.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.