Сърбеж в ушите: причини и лечение

Редовно страдаме от нещо, което често игнорираме – един завладяващ сърбеж в ушите. Това явление е доста често срещано сред хората от различна възраст

Редовно страдаме от нещо, което често игнорираме – един завладяващ сърбеж в ушите. Това явление е доста често срещано сред хората от различна възраст

В повечето случаи причината за този симптоми е прекомерно натрупване на сяра в ушния канал.

Сърбежът с такава етиология лесно се преодолява ако често и правилно спазване на хигиенните норми. Усещането на дискомфорт в ушите може да сигнализира за наличието на сериозна патология в организма.

Естество на сърбеж на ушите

Най-честите причини за системни прояви на сърбеж на ушите включват:

прекомерно натрупване на сяра в ушния канал;
локални кожни лезии;
алергия;
отомикоза;
дерматит;
захарен диабет;
екзема;
гноен отит;
еризипел на външното ухо;
чуждо тяло в ушния канал;
свързани с възрастта промени в организма.

Сърбеж в ушите: терапия и превантивни мерки

Лечението на сърбеж на ухото се състои в определяне характера на патологичната симптоматика и в по-нататъшното лечение на идентифицираните заболявания. Не е добра идеята да се самолекувате или да се опитвате да елиминира дискомфорта чрез разчесване на раздразнената област.

Опитите да се отървете от сърбежа в ушите сами може да доведе до усложнения

За точна диагноза на характера на такъв симптом като сърбеж в ушите, може да е необходимо да посетите отоларинголог и алерголог, както и да преминете през серия от специално назначени изследвания. Ако причината за сърбеж е прекомерно натрупване на сяра, преди да се направи каквото и да е, нужно е да се обърне внимание на правилната организация на хигиенните грижи.

За почистване на ушния канал не се препоръчва самостоятелно да се мият ушите със спринцовка, както и да се използват памучни тампони, кибритени клечки и други подръчни предмети. Като прибягвате до такива средства, можете не само да нараните кожата в ушния канал, но и да избутате събралата се ушна кал по-дълбоко или да повредите тъпанчето.

За да почистите ушите, измивайте ги с сапун всеки ден и ги избърсвайте внимателно с памук или кърпа. В случай, че секрецията на сяра или ушна кал е твърде интензивна, следните мерки могат да бъдат полезни.

Разтваря се по 1 ч. л. сода в 100 мл топла вода, и се впръсква продукта 3-4 пъти на ден, пет капки във всяко ухо. Содата ще омекоти натрупаните нечистотии и ще допринесе за бързото отстраняване на ушната кал от външния канал.

В продължение на четири до пет дни капнете няколко капки водороден пероксид или нагрейте (не горещо!) слънчогледово масло и капвайте по една-две или три капки в ушите си, провеждайки процедурата сутрин и вечер.

Направете обработка на ушите, като се разположите на една страна. След накапване на всяко ухо, не променяйте позицията на главата за 10 минути.

Избърсването на ушите с 6% оцет през седмицата не само ще смекчи ушната кал, но и ще намали значително образуването й в ушния канал. За целта е достатъчно да обтривате ушната мида веднъж на ден с памук, натопен в оцет.

Ако сърбежът в ушите се появява твърде често, в допълнение към основната хигиенична грижа, трябва да се следи за чистотата на калъфките за възглавниците и шапките, да избърсва мобилния телефон и слушалките със спирт и да избягва проникването на вода в ушите.

При особено интензивен сърбеж, придружен от възпаление на кожата, болка и (или) изтичане на течност от ушния канал, незабавно потърсете помощ от специалист, които е наясно с болестите на ушите, носа и гърлото. Ако идентифицирате заболявания като отит, екзема, отомикоза, еризипел на ушния канал, дерматит и т.н., може да се нуждаете от цялостно лечение или престой в болница.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.