Сънят през деня скъсява живота?

Сънят е полезен, само ако спите през нощта и ако количеството сън, което ви е необходимо, не се получава накъсано

сънят

Сънят дава възможност на тялото и всички органи, с малки изключения, да си почине. Затова всички онези, които обичат да стоят вечер до късно, да спят малко и след това да си наваксват съня, който са пропуснали, като спят през деня, трябва да се замислят дали да не променят навиците си. Фенове на „догонване“ на времето, трябва да бъдат внимателни. Нови доказателства предполагат, че този навик увеличава риска от преждевременна смърт.

Преди известно време беше проведено изследване, което бе инициирано от изследователите от Университета в Кеймбридж (Великобритания). В него взеха участие повече от 16 000 души, които са били интервюирани за техните навици за сън. те бяха запитани дали предпочитат сънят да е през деня или през нощта, налага ли им се често да си взимат липсващата доза и през деня. Освен това, учените наблюдавали тази група хора в продължение на 13 години.

Установено е, че хора възраст между 40 и 79 години, при които сънят е малко през деня и най-вече в следобедните часове, е с 14% по-вероятно да умрат по-рано, в сравнение с хората, които не обичат дневната дрямка.

По-дългите дрямки (един час или повече) увеличават риска от смърт с 32%, според проучване, публикувано в американския вестник по епидемиология . Рискът от смърт е свързана по-специално с респираторните заболявания. Точната причина за повишения риск за живота при тези, които спят през деня, все още не е известен.Според учените, По време на изследването на съня, учените са взели под внимание различни фактори, влияещи на продължителността на живота, като възраст, пол, тегло и други.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.