Сънят е точно токова важен за човешкото здраве, колкото здравословното хранене и спорта

След 30-годишни проучвания на съня д-р Нейл Стенли го нарежда по важност за здравето до доброто хранене и редовните физически упражнения

 

сън Спането обаче е най-пренебрегваното от трите.
„Качественото спане е жизненоважно за физическото, умственото и емоционалното здраве“, казва той. Но хората са се вторачили в диетите и фитнеса и почти не обръщат внимание на съня.

Сънят все още е загадка, но се смята, че има няколко функции. Животните са почнали да спят, за да икономисват енергия. Сънят е нужен и за обработка на спомените от паметта, за растежа на тялото и за разгръщане на мозъчния капацитет (особено при децата), както и за изчистване на мозъка от отпадъчни продукти. За бебето са нужни 16 часа сън дневно, за 5-годишно дете -11 часа, за 14-годишно – 9 часа.

Има два типа сън -дълбок и бърз. При първия очите не мърдат под клепачите и няма сънища. При втория, от който остават спомени, очите се движат интензивно.
Всяка нощ има няколко периода на дълбок сън и 4-5 периода на бърз сън, обяснява д-р Стенли. Все още не е изяснено защо спането протича по този начин. Но то е такова от няколко милиона години, така че причината трябва да е много сериозна.

Модерният живот обаче е наложил една промяна – нощният сън е нужен на мозъка, за да направи инвентаризация на деня. И понеже сега се живее по-динамично, днешните хора имат нужда от повече сън, отколкото в миналото. Естествено, тази нужда се пренебрегва, здравословното хранене се отлага за някой друг път, а спортуването може да почака.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.