Защо сънят е важен за здравето?

Азбучна истина е, че сънят е важен за здравето, не само като възстановяващо средство на тялото, но и за здравето на нервите

Сънят не достига днес.

 сънят
Защо сънят е важен за здравето?

Хората имат толкова много работа, социални и лични ангажименти, че често крадат от съня си, за да успеят с всичко. Според лекарите идеално е да се спи от 7 до 9 часа, и то през нощта. Ако човек редовно спи по-малко от 6 часа, здравето му рязко се влошава. Според медицинската статистика в САЩ недоспиването е на седмо място сред 15-те най-разпространени причини за смърт.

Защо сънят е важен за здравето?

Наскоро американската организация RAND обяви резултатите от проучване, чиято цел е да установи до каква степен недоспиването на хората в активна възраст вреди на икономиката.

Анализирани са данни за 62 000 работещи от цял свят. Според резултати недостигът на сън намалява производителността на труда и увеличава риска от преждевременна смърт с 13%.

Експертите изчисляват, че така САЩ губят ежегодно 411 млрд. долара, Япония -138 млрд., Германия – 60 млрд., Великобритания – 50 милиарда.

Лекарите съветват, ако не ви достига нощният сън, да използвате всяка възможност да си наваксате през деня.

Доказано е, че краткият сън влияе възстановяващо на мозъчната дейност и цялото тяло. Заради естествения ритъм на организма при повечето хора следобедните часове са най-доброто време за дрямка.

Сънят е естествено повтарящо се състояние на ума и тялото. Сънят се характеризира с променено съзнание. Той е  сетивна дейност, чрез която се постига инхибиране на почти всички волевите мускули, и намалени взаимодействия с околността.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.