Сънната апнея е опасна за живота!

Сънната апнея е състояние, което не бива да се подценява

 

сънната апнея
Сънната апнея е опасна за живота!

 

Лечение на обструктивната сънна апнея може да спаси живота на много хора. Учени от Университета в Гьотеборг са установили, че разстройството увеличава риска от пътнотранспортни произшествия, съобщава Zee News . В изследването са участвали 1478 души, които страдат от сънна апнея. Средната възраст на доброволците е била 54 години. Те са предимно мъже (70%).

Експерти събирали данни за инциденти, които са получили от доброволците. Контролна група, включвала 635 786 шофьори, включително 21 118 души по време на проучването, които са били участници в най-малко един инцидент. Проучването установило, че хората с сънна апнея попадат в автомобилна катастрофа около 2,5 пъти по-често, отколкото в контролната група.

Честотата на пътните произшествия е намаляла със 70 процента между участниците със сънна апнея, които са лекувани с помощта на уред за изкуствено дишане и са го използвали най-малко 4 часа на нощ. Учените са провели задълбочен анализ и е установено, че рискът от злополуки за тези, които страдат от сънна апнея, е повишен заради тежката сънливост през деня, краткия сън (5 часа или по-малко) и употребата на сънотворни.

Трябва да се има предвид, че наднорменото тегло се счита за основен рисков фактор за сънната апнея. В новото изследване, учените от Американската академия по медицина на съня са присъствали 90 души, страдащи от затлъстяване и сънна апнея, и 31 души с наднормено тегло, но без апнея. Затлъстелите хора имали индекс на телесна маса 30 или по-висок, казва Science World Report . Голям процент мазнини влияе на размера на езика и функцията на мускулите. Поради това, за мускулите става по-трудно да освободят езика от дихателните пътища.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.