https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Самозапалване – най-голямата медицинска загадка

0

Самозапалване на хорана хора е може би най- голямата загадка, за която науката няма правдоподобно обяснение

samozapalvane
Самозапалване се случва без причина и човек изгаря частично или целият. Може смъртта на жертвите да причини пожар, но точно в това е и най-голямата мистерия – вещи и запалими предмети около изгорялото тяло, включително и дрехите, остават непокътнати.

При произволното самозапалване почти напълно изгарят плътта и костите, но има случаи части на тялото да останат недокоснати от пламъците. Който е останал жив, е в шок или е парализиран.
Крайният продукт на горенето е черен или бял прах. Съставът му доказва пълно изгаряне, каквото не се получава дори и след кремация на мъртвите в крематориумите. Причината е, че температурата на горене е била изключително висока.

Загиналите при самозапалване най-често са самотници, старци и жени. Повечето от тях са с наднормено тегло, срещат се и доста алкохолици.

Документирани случаи

Първият регистриран случай на самозапалване е от 19 февруари 1725 г. Тогава изгаря съпругата на Жак Миле, собственикна малък парижки пансион. Той спял на горния етаж, а жена му, страдаща от алкохолизъм, слязла в сутерена с бутилка вино в ръка. Мирис на изгоряло събудил Миле. Той се облякъл, слязъл на приземния етаж и онемял от ужас. В креслото тлеели останките на жена му.

Миле бил обвинен в предумишлено убийство, но съдът го оправдал. Било ясно, че жена му е горяла по необясним начин – отвътре навън. Дрехите й били почти незасегнати от огъня. Освен това в онази нощ гост в пансиона бил един лекар. Той се явил като свидетел в съда и обяснил, че не е възможно човек да запали някого така, че да не пострадат предметите и покъщнината наоколо.

На 12 ноември 1974 г. американецът ДжекЕйнджъл, съвсем трезвен, ляга да спи във фургона си. Като се събужда, с ужас вижда, че цялата му дясна ръка е изгоряла. Големи участъци от гърба му също са обгорели. Той не могъл да даде никакво смислено обяснение. Съседи на Джек от къмпинга забелязали, че пижамата му не е засегната от огъня.

Съдебните медици с потрес установили, че ръката му сякаш е горяла отвътре навън. За това свидетелствали запазената на места кожа и превърналата се на пепел кост. След това повече от 2 г. разглобявали и сглобявали фургона на Джек, за да открият причината за пожара в ръката, но напразно.

Мисис Озки гледала телевизия на 24 ноември 1979 г. На сутринта я намерили изгоряла пред още работещия телевизор.

През 1985 г. в Англия са регистрирани няколко случая на спонтанно запалване на хора. На 28 януари студентка пламва като факла и загива пред изумените погледи на колегите си. Другата жертва е възрастната вдовица Мери Картър, открита мъртва в дома си в Бирмингам. Нито кибрит, нито нещо друго леснозапалимо е открито наоколо.

На 25 май, както се разхождал по улиците на Лондон, пламнал 19-годишният Пол Хейз. Той е сред малцината, спасили се от загадъчния огън. Оказал се близо до болница и лекари потушили пламъците.

През 1988 г. в Англия се запалва жена на 71 г. и оживява благодарение на мъжа си, който успял да я угаси, но сам обгорял сериозно.

През април 1990 г. 14-годишно момче от провинция Хунан в Китай припламва няколко пъти. Огнените езици излизат сякаш от порите на кожата му. Същата година в Лос Анджелис 26- годишната Анджела Ернандес се възпламенява, докато лежи на операционната маса в медицински център. Никой не успява да й помогне и тя загива.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.