https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Самотата като следствие от страховете, които носим в нас

0

Germany --- Man doing back massage for woman --- Image by © Edvard March/Corbis

Причини за самотата има много. Но основната причина да останем самотни, са страховете, които имаме, и които не спират да ни тревожат

самотата
Самотата като следствие от страховете, които носим в нас

Страх от създаване на семейство, като извинение за самотата

Случва се, но далеч невинаги. Мнозина прекрасно разбират, че семейството може да им даде чувство на защитеност, на духовна близост, уют и топлина. Но за това се изискват много усилия. Хармоничните отношения в двойката са резултат от колосален труд. Струват ли си обаче? Не е ли по-добре да насочиш собствените си ресурси в друго русло-в творчество, кариера, спорт? А и близките доверителни отношения невинаги означават живот

Някои успяват да даряват само позитивни емоции, изпълвайки живота с радост и спокойствие. И изобщо, ако се замислим, какво се крие зад мечтата за „тихо пристанище“ и „сигурен тил“? Не е ли желанието за създаването на семейство всъщност билет за зависими отношения?

Както виждате, медалът има и обратна страна. Така че, пред и да съжалявате своя приятел ерген или свободната си приятелка, помислете Дали те се нуждаят от вашето съчувствие.

Страх от отговорност като причина за самотата

Звучи банално, но това наистина е така. Естествено, налага се изводът: човек, който не иска да се жени/омъжва, да гради отношения, да възпитава деца, просто бяга от отговорност. С други думи, търси леки пътища. Възможно е. Но нека си го кажем честно: далеч не всички семейни хора със стаж са готови да поемат отговорност за близките си, дори за собствените си деца. А и за себе си също. И понякога встъпват в брак, надявайки се да споделят отговорността за собствения си живот, защото се страхуват от осъждане, искат да изглеждат „правилни“ в очите на околните.

Така че не всичко е черно и бяло. А хората, избиращи живот без семейство, поне са готови да поемат пълната отговорност за себе си и за своята съдба, а това не е малко.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.