Самотата е също толкова опасна за живота, колкото и затлъстяването

Самотата и затлъстяването често вървят ръка за ръка, но и двете състояния са еднакво опасни за здравето на човека

 

самотата
Самотата е също толкова опасна за живота, колкото и затлъстяването

Експерти от Brigham Young University анализирали данни от различни медицински изследвания. В тези изследвания са взели участие повече от 3000000 души. Участниците са отговорили на въпроси, свързани със самотата и социалната изолация. Изследователите взели под внимание фактори като пол, възраст, социално-икономически статус и заболявания, научаваме от Science World Report .

Проучването показа, че самотата увеличава риска от преждевременна смърт почти толкова, колкото и затлъстяването. Според експертите, има хора, които могат да бъдат заобиколени от хора, но въпреки това през повечето време се чувстват самотни, защото имат депресия или други психични разстройства. По-конкретно, болшинството от хората се опитват да се изолират, защото те са интроверти и обичат да са сами. Макар да звучи странно, това състояние се забелязва по-често при младите хора.

По-възрастните хора често са самотни, а рискът от смърт при тях първоначално е по-висок. В същото време, самотата и социалната изолация, увеличава риска от преждевременна смърт сред лицата под 65-годишна възраст. Днес хората са прекалено големи любители на самотата. Учените се опасяват, че на нашата планета скоро ще започне епидемия от самотата. Поддържане на психическото и физическо здраве ще помогне положително на живота.

Макар и понякога да носи спокойствие и удовлетворение, самотата трябва да бъде избягвана, защото лесно се свиква с това състояние, и хората не усещат колко пагубно за тях е това положение.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.