https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Самодиагностициране – начини и методи

0

На жените се препоръчва редовно да самопреглеждат гърдите си, за да се научи всяка жена да разпознава нормалната им структура и при евентуални отклонения да може бързо да открие това. 95% от случаите на рак на гърдата могат да бъдат излекувани, ако бъдат открити навреме. Лекарските организации препоръчват самодиагностицирането да започва от 20 годишна възраст, въпреки че най-често рак на гърдата се развива между 40 и 65 годишна възраст и е доказано, че се случва при 1 на всеки 10 жени.

самопрегледОпипвайте гърдите си обстойно веднъж месечно и се постарайте това да се превърне в навик. Най-добре е да провеждате прегледа си една седмица преди месечния цикъл. Целта е периода с физиологичното наливане с кръв на гърдата поради хормоналната стимулация да е преминал, тъй като по време на предменструалния период те се наливат с кръв и стават по-чувствителни и болезнени. Ако поради бременност или друга причина вие нямате месечен цикъл, определете си ден от месеца, който лесно ще запомните. Рак на гърдата може да се развие и при мъжете, но вероятността при тях е много по-малка.

Започнете с оглеждане на гърдите. Застанете пред огледалото първо с отпуснати ръце. След това поставете ръце на ханша и стегнете гръдните мускули. Завършете огледа с вдигнати над главата ръце.

По време на огледа следете внимателно за разлики между двете гърди; промени в големината, формата и контура; следи от разранявания по кожата, екземи.

След това преминете към палпиране (опипване) A – то се извършва в легнало положение, защото така мускулите са отпуснати, а това улеснява палпирането. Сложете малка възглавница под рамото на гърдата, която ще преглеждате и сложете дланта под тила си. Съберете трите пръста на другата ръка и започнете да правите концентрични и спираловидни движения по посока на часовниковата стрелка около гърдата – от основата й до зърното, като натискате леко с възглавничките на пръстите.

Преминете към палпиране Б. Започнете да движите ръката си нагоре-надолу като обхващате гърдата в дланта си. Извършете това движение от всички страни, докато опипате цялата гърда.

Прегледа приключва с палпиране В. Без да променяте положението на тялото си опипайте съответната подмишница за отоци. За целта започнете да рисувате кръгове с ръката си по цялата подмишница с  малко по-силен натиск, отколкото е при палпирането на самата гърда.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.