Самакитка – отровната билка, която може да убие рака

Самакитка е едно доста интересно лечебно растение

самакитка
Самакитка – отровната билка, която може да убие рака

Гърците наричат самакитката и скален венец. Всъщност, това е и превод на латинското наименование на растението – аконит. Под това име билката е известна и в България.

Трябва знаете, че тази лечебна трева е силно отровна в големи дози. Самакитка помага предимно при проблеми с централната нервна система, но неправилната употреба на билката може да доведе до конвулсии, както и до парализа.

За терапевтични цели, се използват листата, стеблото, подземната част и цветовете на самакитка. Тревата обикновено се събира през май, когато растението цъфти, а корените от самакитка – в края на есента. Събраните материали трябва да се съхраняват далеч от храни или други лекарства, и ръцете след събиране внимателно да се измиват. Цветовете и листата на растението се прибират, когато то цъфти, като носите ръкавици и не докосвате устата и очите.

В Тибет корените от самакитка се използват като отвара за лечение на инфекциозни заболявания, заболявания на стомашно-чревния тракт, бъбречни заболявания, колики в червата и черния дроб, епилепсия, зъбна болка , заболяване на ставите, както и като аналгетик.

Самакитка се използва и външно за облекчаване на болката. Може да се правят и бани с отвара от самакитка. Този метод е особено често практикуван от народите, които живеят в Северна Европа. Прилагали са го главно при болни, които имат туморни образувания. В много от случаите и ако ракът е в начална фаза, тамошните лечители отбелязвали подобрени.

Самакитка ще помогне на тези, които имат миома на матката, гърдата, ерозия и киста. Тинктура от самакитка се използва както вътрешно, така и външно. Но преди да пробвате билката, не забравяйте, че е отровна и че приложението й трябва да става само под вещото ръководство на билкар-специалист.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.