https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Сълзите са най-добрите капки за очи!

0

Сълзите изпълняват множество функции и без тях настъпват фатални за зрението усложнения

сълзите
Сълзите са почистваща смазка за окото, те му помагат да фокусира, мокрят го и му доставят хранителни вещества и кислород. Натрупаните познания за природата на сълзите позволиха да се подобри и лечението на синдрома на сухото око.

Хората си мислят, че сълзите са просто солена вода. В тях обаче освен сол има стотици други вещества. За сложния им състав говори фактът, че само белтъчните молекули в една сълза са 1500. Освен това се оказва, че сълзите имат три слоя. Външният е от мазнини, секретирани от жлезите на Мейбом на ръба на клепача. Те залепват сълзата за очната повърхност и забавят нейното изпаряване. Следващият слой е воден от сл ъзна-та жлеза в горния вътрешен ъгъл на окото. Той държи окото влажно, подхранва росините и чуждите тела, попаднали в него. Третият слой е белтъчна слуз, която се произвежда от епитела на конюнктивата и служи за смазка на окото. Му-цините в нея имат антимикробно действие.

Объркване в която и да е от тези три системи води до сухота ца окото. Но за нея има й други причини, не е само дефицитът на сълзи

Може да е възпаление на клепача заради алергия, може да е поради тютюнев дим или твърде сух климат, може и да е заради хормонален дисбаланс в менопаузата. Може да е заради контактни лещи, увреден очен нерв или авитаминоза. Или да е страничен ефект от системна болест като диабет или ревматоиден артрит. А може и да е следствие от продължителна употреба на някои лекарства – за сваляне на холестерола, диуретици, антихистамини и др.

Много честа причина за сухите очи при стари хора е синдромът на Сьогрен – автоимунна болест, която засяга всички навлажняващи тъкани в тялото, включително слъзните жлези.

Лечението е с циклоспорин А, антибактериални и противовъзпалителни деривати на антибиотика тетрациклин (например доксициклин) и с големи дози омега-3 мастни киселини. Ако то не даде резултат, може да се направят специални капки за очи с кръвен серум.

Получава се облекчение, ако при работа с компютър се сяда нависоко, така че екранът да се гледа отгоре надолу. Това намалява отворената част на окото. Освен това в колата климатикът може да се нагласи така, че да не духа в лицето. При хронично възпаление на клепачите (блефарит) помага компрес на очите с чиста кърпа, натопена в топла вода.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.