С коя ръка пишеш определят гените

Малък процент от хората е известно, че имат доминираща лява част от тялото, вместо дясната, която е доминираща при 90% от хората. При тези хора по-развита е дясната половина на мозъка. Защо обаче се получава така, че някои пишем с лявата ръка не е свързано с факта, че детето хващало химикалката първо с лявата ръка, както някои баби смятат, и че ако не му „изкореним“ този навик, оставал за цял живот.

Да пишеш с лявата ръка не е порок. Но преди години, както знаем е бил налаган като такъв. Всички си спомняме /или поне по-големите от нас/, това че преди известно време в първи клас са връзвали лявата ръка на гърба на детето, за да бъде принудено да се научи да ползва дясната ръка. И всички можем да се досетим, че принудата да направим нещо не е никак положителна промяна след години. Оказва се, че има защо. Защото левичарите са генетично програмирани, така да се каже. Т.е. каквото и да правим, винаги лявата част на тялото, лявата ръка и крак ще бъдат доминиращи през целия им живот. Това показва ново проучване, публикувано в уважавано здравно издание.

girl-writing-left-hand1Учените са наблюдавали ембрионалното развитие на няколко деца, за да докажат тезата си. Те казват, че въпросните гени, които формират склонността да използваме лявата или дясната си ръка, се развиват още по време на вътреутробния процес. Тогава когато организма е просто едно кълбо от клетки, всичко, което е записано в ДНК кода на индивида се формира, за да достигне пълна цялост и да се превърне в последствие в един завършен организъм със своите характеристики и особености.

Тази мрежа от гени може да даде и яснота по въпроса защо и как се формират разликите между лявото и дясното полукълба на мозъка и защо едното е по-развито от другото според това с коя ръка си служи човека.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.