Розов лишей – болест на новите дрехи

Розов лишей – това са неприятни обриви, които могат да се появяват ако се носят нови дрехи, без да са прани

Не обличайте нищо, което е в пряк допир с кожата, преди да е минало през пералнята или през химическото чистене. Иначе рискувате да се заразите с розов лишей – т.нар. болест на новите дрехи.

Смята се, че причинителят на розовия лишей е човешкият херпесен вирус тип 6 или 8, но начинът на заразяване не е известен. Въпреки това лекарите твърдят, че той се пренася при обличане на неизпрани нови дрехи, при носене на чужди дрехи и дори при пробване на облекла.

Заболяването розов лишей започва с появата на едно розово-червено петно, което обикновено не сърби. Кожата не бива да се маже с нищо, в противен случай лишеят се разраства. Желателно е по-рядко да се мокри, като се използва сапун с неутрална киселинност.

Много важно е подсушаването с различни кърпи за засегнатите и здравите участъци. За да не се влоши състоянието на кожата, е добре временно да не се ползват парфюми и дезодоранти.

На практика няма средство, което да унищожи вируса на болестта розов лишей. Дерматолозите предписват витамин С, хомеопатични имуностимулатори, фитопрепарати, а в тежки случаи – изопринозин. Без лечение заболяването преминава за около 40 дни. Но дори и след това пациентите трябва да перат и гладят дрехите си на максимална температура за съответната материя.

От розов лишей човек може да се разболее само веднъж, за щото създава траен имунитет.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.