Розацея – причини за появата и туширането й

Продължение..

За розацеята:  Розацеята представлява хронично заболяване, което често се среща при жени над определена възраст, най-често около 30 до 35 години и нагоре. При мъжете много по-рядко се среща, но за сметка на това, веднъж развило се, при тях заболяването протича много по-тежко. Самото възпаление има три стадия. При първият стадий кожата на лицето е леко зачервена в така наречената Т зона – нос, бузите и по-рядко челото. При втория стадий се появява така наречения розацея акне. Тогава в червените зони се появят и възелчета, които с течение на времето прерастват в акне розацея. Както и при обикновеното акне се провежда традиционно лечение на този стадий и положението е овладяемо, за да не попречи на нормалния начин на живот на засегнатата от кожното възпаление. Третият стадий е сериозно заболяване на кожата, като при него дори може да се увреди роговата об­вивка на окото и това да предизвика слепота.

imagesИма редица причини, поради които се стига до розацея, и те е нужно да се имат предвид при всяка жена с по-чувствителна кожа, за да не достигне до подобно положение:

– спецификата на професията: Изключително предразположени към розацея са жените, които работят постоянно навън – на студ, вятър, слънце. Но и продължителният престой до готварската печка у дома също може да е причина за розацея. Не са малко случаите, при които готвачи, изложени на сухата пара на котлоните и фурните, развиват кожното заболяване. Домакините е добре да знаят, че при отварянето на печката лицето тряб­ва да стои встрани от топлата пара.

– здравословна: И това е много често срещана причина, като се има предвид колко болно като цяло е обществото ни. Лицето на кожата е огледало на организма, ето защо, ако нещо не е наред, то автоматично кожата е тази, която реагира и отразява вътрешните заболявания. Такива, които може да са причина за розацея са смущения в стомашно-чревния тракт като гастрит, колит, запек. При нарушения работата на жлезите, например щитовидната, също може да се стигне до такава кожна реакция. При синузит, а също така и при сърдечносъдови проблеми. Жените със смущения в дейността на яйчниците и нередовни менструации са по-уяз­вими. При наличие на розацея трябва да се търси и хронично гнойно огнище.

Какви козметични грижи се полагат при розацеята? Жените, които са склонни към развитие на розацея, трябва да имат предвид, че не всяка козметика е подходяща за тях. Задължително трябва да ползват козметични продукти, които са само и точно за тяхната кожа – на пазара има редица медицински козметични продукти, които предлагат облекчаване на кожата с розацея. Но и те са със значително по-завишени цени, заради своите свойства. Например цинковите пасти са най-евтиния и ефективен начин да успокоите кожата си.  Хранителната диета също не е за подценяване.

Нужно е да знаете, че както и куперозата, така и розацеята може да бъде успокоена, но не и излекувана. Затова не мислете, че  в козметичния салон след няколко процедури проблема ще отшуми. Може да поддържате кожата си с козметични процедури в спокойно състояние, но при по-сериозни състояния, например при втори и трети стадий, трябва да се обърнете към дерматолог.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.