Розацеята може да предизвика депресия

Розацеята има 3 стадия

 

rosacea
Розацеята може да предизвика депресия

При първия се зачервяват носът и бузите. Вторият е акне. Зачервените зони се изпълват с пъпчици. Лечението е като при обикновено акне. Третата фаза е набраздяване на кожата.

Хора, изложени цял ден на слънце или студ, може да хванат розацея. Престоят до печката в кухнята също е опасен. Готвачи заболяват, защото лицата им са изложени на суха пара от котлоните и фурните. Затова при отваряне на печката лицето се извръща встрани.

Розацея може да се получи и от стомашно-чревни смущения – гастрит, колит, запек. Свързва се също с нарушения на щитовидната жлеза, синузит и нередовна менструация. При розацея трябва да се търси и гнойно огнище в сливиците или гранулом, а също кожни (акне, себорея) или очни проблеми (кератит или блефарит). При тях се получава и зачервяване, дразнене и сълзене на очите.

Може да се получи от пикантна, гореща храна и напитки, преяждане, пушене и пиене на алкохол.

Грижи

Цинковите пасти успокояват кожата. Трябва да се спазва и диета. Забранени са горещи процедури като парна баня, парафинова маска, масаж и др. Преди излизане лицето се маже с предпазен крем. Кожата трябва да се крие от слънцето, дори да не е лято. Носи се шапка с периферия. Стресът трябва да се намали с дълбоко дишане, йога и други техники за релаксация. В най-тежките случаи грапавините по кожата се лекуват с лазер и фотоепилация, но ефектът е нетраен.

Розацеята не се лекува в козметичен салон. В първи стадий се правят терапии за успокояване на кожата, лек масаж, но после трябва да се намеси дерматолог. Той поне ще я успокоява с антибиотик (тетрациклин, миноциклин, доксициклин или метронидазол) или с по-силния изоретинол.

Усложнения

Розацеята трайно понижава самочувствието.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.