https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Рискове при използването на лубриканти

0

Все по-често се среща нуждата от използване на лубрикант при интимен контакт. Поради редица проблеми, използване на медикаменти, стрес и др., се стига до вагинална сухота, която е неприятна и дискомфортна за любовния живот на жената, а и на нейния партньор. Водейки до болезненост. А заради това, че естествената лубрикация е част от възбудата, ако я няма, това значително може да намали либидото. В тази връзка, за да улесни и подпомогне този важен момент, много фирми предлагат своите продукти за овлажняване. Но има един вид от тях, които са крайно неподходящи, а именно произведените лубриканти на базата на  нефтопроизводни химикали.

Тези лубриканти, които се водят за най-добрите и известните, които виждаме всеки ден по рекламите, съдържат такива съединения като пропилен гликол – използван в антифриз и спирачни течности за коли, и полиетилен гликол – използван като лаксатив и в препарати за почистване на печки. Въпросните химикали се запазват по-дълго, не се развалят, с помощта на метил- и етилпарабени – консерванти, сочени от мнозина за канцерогенни. Проблемът при тях е, че увреждат гениталната тъкан, която са предназначени да опазват. Това не е в следствие на такива реакции, като алергични или пък свръхчувствителност, а се корени в чисто биофизична несъвместимост.

intim5Човешката кожа и нейните клетки са с тегло от 300 изомола, докато в същото време теглото на петролните производни, намиращи се в лубрикантите са с десетки пъти повече. Което на практика смачква клетките, с които този препарат влиза в допир. В следствие на това, затоплящото чувство, което те предизвикват идва от факта, че епидермалните клетки се свиват и цели повърхностни слоеве от тях са откъсват и отделят. Това води след себе си до микроскопични разкъсвания на кожната покривка и предразполага към чести инфекции. Общо взето жени, ползващи подобни препарати са много по-застрашени от бактериален вагинит – опасността се повишава цели 13 пъти. Между 29% и 51% от жените в Европа страдат от това състояние, но над 80% от тях дори не подозират, че го имат и какво го е предизвикало.

Другия проблем е, че тези лубриканти разграждат латексовите кондоми. А това води до пълна безсмислица относно тяхната употреба. Изходът от ситуацията са лубрикантите на водна основа.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.