Коя риба е опасна за здравето, според лекарите?

Според учени от Океанографския институт Скрипс употребата на риба, уловена в замърсени води, значително увеличава риска от отравяне

риба
Много рядко се интересуваме от къде точно идва иначе вкусната риба, която слагаме в чиниите. Факт е, че устойчивите органични замърсители от водните обекти се натрупват в мускулната тъкан на някои риби, съобщава, РИА „VistaNews“.

Тези съединения се съдържат в пестициди, петролни продукти и огнеупорни материали. Те могат лесно да проникнат в тялото, заобикаляйки имунната защита. Съединенията са прикрепени към протеин Р-гликопротеин, който осигурява прехвърляне на вещества през клетъчната мембрана.

Експертите твърдят, че това опасно съединение се открива и в месото и млякото. Най-податливи на риска от отравяне са малките деца и възрастните хора.

Малките деца, дори и бебетата могат да изпитат върху себе си вредата от тези съединения чрез кърмата. Знае е се, че тази отрова се разпространява бързо по тялото.

При консумацията на риба трябва да се има и още нещо предвид. Според предишни проучвания, мазната риба предпазва от рак, сърдечни заболявания и депресия. Ново изследване, проведено във Франция показа, че при хората, които ядат твърде много мазна риба, рискът от развитие на диабет тип 2 е значително увеличен, пише Дейли мейл.

Експертите са анализирали данните от повече от 70000 човека, които хапвали често мазна риба. Изследователите откриват: при участниците, които ядат продукти, които съдържат омега-3 мастни киселини, съдържащи се в червеното месо и мазните риби, рискът от втори тип диабет е по-висок, отколкото при хората, които ядат храни с по-малко мастни киселини.

Въпреки това, учените не препоръчват да се изключи от диетата приема на мазна риба. Вместо това, те предлагат да се яде по-малко червено месо.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.