Ревността е чувство, което може да увреди нашето здраве

Ревността ни разболява. Така, както всички лоши чувства влияят на нашето здраве, влияние оказва и ревността

ревността
Ревността е чувство, което може да увреди нашето здраве

Молите ли се нощем, Дездемона? Няма никакво значение дали вашата голяма любов ви изневерява, или просто имате богато въображение – ревността ще ви превърне в жалък параноик и фен на конспиративните теории.

За мозъка ревността е масова бомбардировка с норадреналин – хормон на стреса и яростта.

Поначало той е полезен – благодарение на норадреналина изпитваме чувството „Аз съм цар на света!” и кипящата енергия на покорител Вселената. Но излишъкът му ни превръща в побеснели зверове. Каква ти логика, какви ти сантименти!

Под натиска на норадреналина ни притъмнява пред очите, изпълва ни чувство на всепозволеност и жажда за възмездие. А адреналинът, който ни кара да се пазим от последствията, напълно отсъства. При това красиво наднича вазопресинът, който отговаря за извеждането на натрия от бъбреците, за чувството на самодоволство и колкото и да е странно – за стремежа да запазим вярност на партньора си.

Но при високи концентрации под неговото въздействие се превръщаме в парцалени кукли с безсмислен поглед и липса на каквато и да било способност за адекватна оценка. Хроничната ревност ни потапя в депресия и наднормено тегло и може да доведе дори до безплодие.

Как да постъпим!

Психолозите съветват да си спомним всички моменти, когато ни е било хубаво, весело, но без онзи подъл измамник. При продължителни тренировки нивото на вазопресина се
увеличава. А дългите разходки пеша помагат да тушираме норадреналина.

Подходящи са и умерените кардионатоварвания, които не нарушават ритъма на дишане, а успокояват и премахват желанието да закопаем любимия по-надълбоко.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.