https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Изгаряния по кожата човек може да получи при взаимодействия на различни външни фактори в близост до тялото си, като тези фактори може да са, както нагорещени пари и газове, течности, така и различни предмети, а също така и химически вещества, като солна и сярна киселини и др. Някои видове лъчиста енергия (електрически ток, рентгенови, ултравиолетови, инфрачервени и други лъчи) също могат да предизвикат изгаряния. При възникнало изгаряне е необходимо да се действа незабавно. За целта посетете близкия спешен център, а ако не можете точно в момента или просто се намирате на отдалечено място, може да приложите следващите народни рецепти, докато посетите лекар. Следващите рецепти са изключително ефикасни при изгаране:

1. Една малка восъчна пита с мед с диаметър от 10 на 15 см се начупва на много дребно и се слага в емайлиран съд със 150 мл олио. Това се поставя на котлона и когато мазнината се загрее, започва да се бърка и се бърка, докато восъка се разтопи. След като това стане се снема от огъня, прецежда се още топло през цедка и се налива в чисто бурканче. Като изстине се съхранява в хладилник, за да стегне.

1(33)Когато имате нужда от него, просто правите промивка на изгорялото място с кислородна вода, после и с риванол, а накрая се взем една лентичка от чисто нов бинт, сгъва се на две и се намазва обилно с мехлема. След това се обръща върху раничката и върху него се прави хлабава превръзка с бинт, която се снема след 12 часа. Повтаряйте процедурата 5-6 пъти.

2. При изгаряне с мазнина не бързвайте да миете със студена вода. Вместо това разтопете една восъчна свещичка от църквата в малко мазнина и оставете малко да изстине. Намазвайте изгоренето място периодично.

3. Към 4 супени лъжици хума се добавя 1 супена лъжица безсолна, промита в няколко води свинска мас и 1 жълтък, и това се размесва с малко вода. С така получения мехлем се маже изгореното място през 20 минути.  Вечер се намазва по-плътно и се превързва. Лекът е много ефикасен. Не позволява да се образуват мехури.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.