Рецепта при главоболие, разработена лично от Рене-Морис Гатфосе

Рене-Морис Гатфосе пръв открива лечебните качества на етеричните масла

 

Рене-Морис Гатфосе
Рецепта при главоболие, разработена лично от Рене-Морис Гатфосе

Знаете ли, че един от изследователите на етерични масла е френския химик Рене-Морис Гатфосе? Един ден, докато работил в лабораторията си, той изгорил ръката си и веднага я сложил в съд, в който имало чисто масло от лавандула. Когато видял колко бързо преминало изгарянето, без да оставя зад някакви мехури или белези, ученият решава да научи на лечебните свойства на етеричните масла.

Гатфосе предположил, че етеричните масла могат да проникнат в тялото през кожата. Това предположение бе потвърдено по-късно. Маслата се абсорбират през кожата, по възможност – в космените фоликули или потните пори и в кръвта, както и чрез други телесни течности. По този начин, те са в състояние да се движат в човешкото тяло и да оказват влияние на вътрешните системи на организма. В изследванията си Гатфосе разработил класификация на методите за влияние на различните масла на обмяната на веществата, нервната и храносмилателната система и жлезите с вътрешна секреция. Той въвежда термина ароматерапия.

Рене-Морис Гатфосе използва своите масла за лечение на ранените по време на Първата световна война. онова, което френският учен е разработил и научил за етеричните масла, било продължено от друг французин – д-р Жан Валне. Подобно на своя предшественик, Валне използвал етеричните масла за лечение на ранени войници, но по време на Втората световна война.

Главоболието може да се разсее или да изчезне напълно, ако се вдишва аромата на мента, лимон или лавандула.

Няколко капки лавандулово или ментово масло се втрива в слепоочията.

Ароматерапия и мигрена: за лечение на мигрена и силно главоболие Рене-Морис Гатфосе е измислил следната рецепта:

Ако имате аромолампа, се приготвя смес от борово масло (2 капки), масло от мента (2 капки) и лимоново масло (2 капки). отпуснете се и вдишвайте аромата. най-добре ще е ако може да поспите след това.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.