Развенчаха мита за 10 000 крачки

Крачкомери на китката и приложения към мобилните телефони отброяват крачките според препоръката човек да прави по 10 000 на ден, за да е здрав

крачки
Развенчаха мита за 10 000 крачки

Тази препоръка обаче е безпочвена. А за някои е дори вредна, обяви американски експерт.

Според д-р Грег Хейгър от университета „Джон Хопкинс“ нормата от 10 000 крачки не е научно обоснована. Тя може да е заложена в многобройните устройства и приложения за смартфони, но това не означава, че трябва да се спазва.

„Представете си само – доктрината за 10-те хиляди крачки се базира на едно-единствено изследване. Става въпрос за излседване сред мъжете в Япония, и то от 1960 г.! Това каза д-р Хейгър на годишния конгрес на Американското дружество за напредък на науката в Бостън.  Мнозина от вас носят такова устройство. Обзалагам се, че от време на време то издава радостното съобщение: „Минахте 10 000 крачки за днеска.“ Но защо пък точно 10 000? Дали това е правилният брой крачки за всекиго в тази зала? Кой знае? Това просто е число, вградено в устройствата. И според мен те повече вредят, отколкото помагат. А за слабовати и възрастни хора те са направо опасни.“

Според други учени приложенията за следене на здравните показатели могат да бъдат полезни, но стадият на проверката при създаването им е бил прескочен в името на бързите печалби.

Изследване на университета в Питсбърг миналата година показа, че използването на крачкомер при тичане с цел отслабване е много по-неефикасно от бягането без никакви технически приспособления.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.