Разумното използване на марихуаната има множество ползи за здравето

Научни открития за лечебните свойства на марихуаната се публикуват почти всекидневно

 

марихуаната
Разумното използване на марихуаната има множество ползи за здравето

Но те се появяват само в специализирани издания с абонамент и поради това остават незабелязани от основните медии и съответно от обществото.

Сайтът alternet.org помести изводите от 5-те най-нови изследвания за канабиса. Според първото при мъже, които пушат трева, спада рискът от рак на пикочния мехур. В сп. „Урология“ медици от Лос Анджелис сравняват как пушенето на канабис и на тютюн влияе на този вид рак. Изследвани са над 80 000 души на възраст от 45 до 69 г. за период от 11 г.

При пушачите на цигари рискът се вдига 1,5 пъти, а при пушачите на канабис спада с 45%. Тези резултати са сходни с получените през 2009 г. от университета „Браун“ данни, че канабисът намалява риска от рак на шията.

Друг доклад на екип от университета „Емъри“ в списанието „Годишник на Дружеството за гръдни болести“ сочи, че продължителното пушене на трева не увеличава риска от рак на белия дроб. За разлика от тютюневия дим то не води и до влошаване на спирометричните показатели на белия дроб.

Трети екип повтаря с по-голяма група младежи изследване отпреди година за промени в мозъка на подрастващите в резултат на пушенето на канабис. Този път не са открити никакви изменения в мозъка на пушачи на трева в сравнение е въздържателите. „Резултатите ни показват, че марихуаната действа дългосрочно на мозъчната морфология по същия начин като алкохола“, сочат авторите в сп. „Неврология“.

Следващото изследване опровергава заключения на Института на САЩ за злоупотребите с наркотици, че марихуаната предизвиква депресия, тревожност и липса на мотивация. Този извод допълва данни от 2013 г., според които броят на самоубийствата на мъже от 20 до 39 г. в щатите с легална употреба на марихуана спада, а не се покачва. Това доказва ефекта на марихуаната при справяне със стресиращи житейски събития.

Петото изследване ревизира въздействието на веществата от Списъка на вредните растения, изготвен от правителството на САЩ. В него канабисът е поставен сред най-опасните за човека. Екип от немски и канадски учени обаче писа в сп. „Нейчър“ през януари, че в този списък рисковете за здравето от канабиса са преувеличени, докато рисковете от алкохола са омаловажени.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.