https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Високите токчета – една крачка по-близо до разширените вени

0

Ходенето пешо е много добра профилактика срещу разширените вени

razshirenite veni
Всекидневно подлагаме краката си на натоварване, независимо дали на работа предимно седим или стоим. Задържането на кръвта в кръвоносните съдове на долните крайници създава условия за развитие на варикозна болест, по-популярна като разширени вени. Когато времето се затопли, организмът става по-чувствителен.

Първите оплаквания често се появяват още в млада възраст. Те се изразяват в усещане за тежест, затопляне, умора и напрежение в краката, както и в схващане на мускули през нощта. Не ги пренебрегвайте, а посетете съдов хирург. Той ще установи дали е налице начална фаза на варикозна болест, или става дума за проблеми на опорно-двигателния апарат. Специалистът ще се поинтересува от подобни случаи в семейството, тъй като разширените вени са обусловени от силен наследствен фактор без значение от пола. Ако човек е с вродена слаба съединителна тъкан на венозната стена и дълго време прекарва прав или седнал, варикозната болест му е гарантирана. Допълнителни неблагоприятни фактори са наднорменото тегло и носенето на неудобни обувки.

След нулевата фаза на заболяването, която се характеризира с умора в краката вечерно време или усещане за мравучкане, могат да се появят т.нар. метлички -малки разширени вени. После долните крайници започват да отичат и варикозната болест преминава в по-напреднали фази, които изискват лекарска намеса. В терапията обикновено се включват медикаменти с екстракт от див кестен, известен с благотворното си въздействие.

Движението е най-важната профилактична мярка срещу появата на разширени вени. Не е необходимо да се занимавате с определен вид спорт, макар че плуването и колоезденето имат отличен ефект. Дори ходенето пеша е достатъчно.

Специалистите препоръчват на хората със „седящи“ професии да стават на всеки час и да се поразходят за кратко, колкото да преодолеят застоя на кръвта. Онези, които се подлагат на продължително физическо натоварване, трябва да си почиват с вдигнати над нивото на сърцето крака.

Високите токчета не са подходящи за дългия делничен ден. Дамите да ограничат носенето им до 2-3 часа дневно, ако не искат да имат разширени вени, съветват лекарите.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.