https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Болестите – разплата за греховете?

0

Разплата за греховете ли са някои от заболяванията, които ни измъчват?

razplata za grehovete
Отдавна е известно, че характерът е свързан със склонността към определени заболявания. Неслучайно в първите хиляда години от своето съществуване медицината е била част от магията…

Не само езотериката, но и християнството смята, че съществува пряка връзка между дадено заболяване и отрицателните качества на човека. Всяка болест, преди да се прояви в тялото, се заражда във вид на грях на душата.

Освен това, което в религията се смята за грях, причина за склонността на човека към дадена болест може да стане и унаследената на духовно ниво отчетливо изразена черта на характера. И дори свойството на организма да се противопоставя на болестите също зависи от духовната наследственост.

Кои са основните заболявания, чиято първопричина се крие дълбоко в нашата душа?

Сърдечносъдови заболявания. Пред нас е много активен и поривист човек, стремящ се към самореализация на всяка цена. Измъчван е от прекалено честолюбие и тщеславие. Именно последното е главна причина за болестта, тъй като представлява разновидност на гордостта — най-тежкия човешки грях.

Хипертония. Сдържана натура, но при това сдържаността неудачно се съчетава с висока конфликтност и раздразнителност.

Бронхиална астма. Заболелият трябва преди всичко да обърне внимание на своята слабо развита воля. Астматиците обикновено са прекалено меки хора, постоянно търсещи от околните опека, майчина ласка. Именно сред тях са жертвите, които винаги търсят своя палач.

Язва на стомаха или дванайсетопръстника. Потиснатата или бурно проявената агресивност, постоянната тъга и чувство на досада от околните от религиозна гледна точка са грехове, от които трябва да се избавим.

Мигрена. Силно развито, но неудовлетворено честолюбие, постоянен контрол над своите емоции, педантизъм.

Захарен диабет Много висока нужда от комфорт и пасивност буквално във всичко, което ни засяга. Такива хора дори не се опитват да се противопоставят на съблазните на заобикалящия ги свят, а трябва, ако искат да се избавят от болестта.

Причина за много заболявания често са вредните навици, преминаващи постепенно в потребности, а след това – в страсти.

Ярък пример за това са взаимоотношенията на човека с компютъра. Спокойното му и разумно използване е полезно. Но злоупотребата, усилващата се страст например към компютърните игри води последователно към отслабване на зрението, след това до нарушения в съня, рязко понижаване на имунитета. При жените страда централната нервна система, а ако пред компютъра по цели дни седи бременна жена, вътреутробната патология на плода е гарантирана.

Такива страсти като неумерената употреба на храна, пиянство, пушене и гневливост провокират заболявания на дихателните органи и стомашно-чревния тракт – дори водят до образуване на тумори. Към инсулти и инфаркти са склонни прекалено властолюбивите и деспотични хора.

Лъжците страдат от различни форми на алергия, като по този начин се наказват свише и неумерено кокетните, обичащи да парадират с външността си жени.

Користолюбието, скъперничеството, сексуалните излишенства, празнословието и мързелът „подаряват“ различни неврози, заболявания на пикочополовата система. А чрез постепенно появяващото се при такива хора чувство на тъга и неудовлетвореност носят склонност към самоубийство. До същото води и страстта към самосъжаление.

Явно неслучайно древните китайски мъдреци учат: „Не се отдавай на мъката, не измъчвай сърцето си с униние, защото само веселието на сърцето дава на човека радост в живота и дълголетие!“…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.