https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Размекването на костите – на какво се дължи и как може да се избегне?

0

Размекването на костите е старческо заболяване, от което страдат все по-млади хора. Съпроводено е с външни изменения и силна болка

размекването на костите
Размекването на костите може да се предотврати със спазването на специална диета.

С възрастта човек по-малко се движи и по-рядко се излага на слънце. Това намалява синтеза на витамин Д. Размекване на костите има и при недостатъчна консумация на млечни продукти, в които калцият е лесноусвоим.

Бебета и деца до 2 години не бива да се водят на плаж. Родителите си мислят, че така детето им се калява, но всъщност му вредят. За тях плажът е удоволствие, но за малки деца той е опасен за здравето.

В растителната храна също има калций, но той не се усвоява. Стари хора, които не могат да дъвчат месото, да го мелят или да приемат белтък на прах. Да ядат по кофичка кисело мляко, 100 г сирене или извара дневно.

Вегетарианците са с по-тънки кости, защото в храната им има малко усвоим
калций. От растения човек приема 380 мг калций дневно, от 1/5 л прясно, кисело мляко или 100 г сирене или извара си набавя още 500 мг. Смята се, че тези 880 мг калций са дневната норма за полово зрелите хора. За деца, бременни и старци нормата е 1200 мг калций. Това е равностойно на около 800 мл мляко. Калций се съдържа и в месната храна.

При остеопороза костите не болят, докато при остеомалация има силна болка. Болка има и при артроза или шипове и тя е в ставите, докато при размекнати кости е близо до ставите. Размекването се определя, като се изследва и нивото на витамин Д в кръвта – ниското е под 10 нг/мл.

Над 55-60-годишна възраст човек трябва да си проверява нивата на холестерола, на глюкозата и на витамин Д и дебелината на костите. След тази възраст намаляват половите хормони и има взрив от всякакви заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.