Разхлаждащи и полезно – коктейли с билки и как ни помагат?

Лято е и както всяко лято, човек несъзнателно свързва това време от годината с посещение на плажа, повече слънце и по-малко работа. Но последното за жалост няма как да стане. Поне не за всички. И вместо да се тормозим, че не можем да сме целия сезон на плажа, можем да си докараме метафорично плажа у дома. С един разхлаждащ и много полезен коктейл.

Коктейлите се правят от различни плодови и зеленчукови сокове, понякога гарнирани с малко алкохол, но много често и с различни билки. Именно за тях идва реч. Във все повече комбинирани напитки, каквито са коктейлите, се предпочитат и различни билки, които имат тонизиращ и полезен ефект.

kokteil_v_baseinaНапример ментата в Мохитото е много ободряваща, съчетана със сода и лимон. Тонизиращото й действие усеща целия организъм, като основно се подобрява терморегулацията, която през жежкото лято е нарушена. Ментата дължи своя свеж мирис и вкус на ментола, съдържащ се в листата й. Той представлява органично съединение и важен вторичен метаболитен продукт в билката.

Освен мента, в много коктейли може да срещнем и босилек. Той има освежаващо действие, когато е съчетан с гренадин и алкохол. Древните хора са смятали босилекът за мощен талисман срещу негативни помисли, уроки и помощно средство при стрес. Използвал се е като отвара в ритуали за пречистване, богатство и просперитет.

Използвайте и двете билки в комбинация със сок от цитрусови плодове и сода. След това добавете както се полага много лед и остава да се насладите на лятото.

Освен тези две билки, много добро тонизиращо действие има и изстуденият чай от лайка. Както знаем и много полезно такова. Според редица направени проучвания, чаят от лайка е много ефективно средство срещу депресивните състояния – намалява чувството на тъга, тревожност, разочарование.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.