https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо се разболяваме от грип?

0

Хващането настинка зависи от вирусите и състоянието на имунната система. Ние се разболяваме от грип заради слаба имунна система

grip
Защо се разболяваме от грип?

Когато патогенът попадне в организма чрез устата, носа или очите, разболяването е много вероятно. Но при по-продължително излагане на ниски температури защитните сили на тялото спадат и то става по-податливо на атаки.

Като стоите на топло в затворено помещение, не сте защитени от грип и настинка. Предаването на вируси даже е по-лесно. Според медиците излизането навън поне за час е профилактична мярка, която поддържа организма. Двигателната активност осигурява добри условия за протичането на всички процеси в организма плюс това загрява тялото.

Температурата в помещението, в което прекарвате най-дълго време, трябва да е 18-21 градуса. При тези стойности имунитетът функционира оптимално. В останалите стаи температурата може да е по-ниска, но да не пада под 16 градуса.

Ако имате контакт с болен от грип или настинка, това не означава, че заразата ви е гарантирана. Според статистиката грипът се разпространява най-силно 2-3 дни, преди да се проявят характерните симптоми. Когато покрай вас вече има болен, опасността от зараза е намаляла.
Не разчитайте на анти-бактериалния сапун като профилактична мярка срещу грип. Той унищожава бактериите, като им пречи да образуват клетъчни стени. Но вирусите нямат такива, нито пък собствена система за синтез, затова не се влияят от антибактериалните сапуни. От полза могат да бъдат дезинфектанти на алкохолна основа. Доказано е, че те помагат много повече за унищожаването на риновирусите, отколкото миенето на ръцете с вода и сапун.

През последните години учените откриха генетични причини за боледуването от грип и настинка. Става дума за особености в реакцията на организма. При някои хора с навлизането на вирусите в тялото се активизират гените, свързани със стресов отговор и с производството на възпалителни съединения. При други се стимулират носителите на наследственост, които стоят зад антивъзпалителна-та реакция.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.