https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

5 лекарски мита, които могат да ви разболеят

0

Някои лекарски съвети могат да ви помогнат да оздравеете, но има такива, които могат и да ви разболеят

razboleyat
МИТ №1 СЛАБИТЕ ХОРА ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО

Резултати от изследвания показват, че малко излишни килограми, но не прекалено, способстват за удължаване на живота. При проведено 12-годишно изследване са анализирани данните на 11 326 души на възраст над 25 години. Оказва се, че хората с наднормено тегло, без затлъстяване, по-малко рискуват да си отидат преждевременно от тези с нормално тегло. Явно, има нужда от преразглеждане на нивата на нормалното тегло за възрастни.

МИТ №2 СОЛТА Е ВРЕДНА

Това вече е опровергано. Множество изследвания показват, че хората с по-висока употреба на сол живеят по-дълго.

МИТ №3 ШОКОЛАДЪТ Е ВРЕДЕН

Тъмният шоколад съдържа голямо количество антиоксиданти и оказва благотворно влияние на здравето. Просто му се наслаждавайте в умерени количества.

МИТ№4 МАЗНАТА ХРАНА Е ЗЛО

В действителност всичко зависи от вида на мазнините. Транс-мазнините, добавяни в повечето термично обработвани хранителни продукти, особено маргаринът, позициониран като по-полезен за здравето от маслото, е основна причина за
смъртността. Според специалистите употребата на масло е много по-благоприятна за здравето.

Рибената мазнина е особено полезна за организма. Дефицитът на омега-3 мастни киселини е шестата поред причина за смъртните случаи . Според резултати от ново изследване смъртността се увеличава с употребата на трансмазнини. Специалисти изучавали 12 типа хранителен режим, начин на живот и метабо-литни рискови фактори – като пушене и високо кръвно, и установили нивото на смъртност, което може да се избегне, ако се изключат тези фактори. В резултат се оказва, че 72 000 -96 000 смърти годишно могат да бъдат предотвратени, ако се избегне недостигът на омега-3 мастни киселини в сравнение с 63 000 -97 000 смърти, свързани с високата употреба на трансмазнини.

МИТ №5 ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБЯГВАТ СЛЪНЧЕВИТЕ ЛЪЧИ

Това е опасно лекарско заблуждение, което води до възникването на дефицит на витамин D, както и е причина за 85 000 смъртни случаи от рак годишно само в САЩ. Освен това недостигът на вит. D способства за развитието на затлъстява не и м но го други проблеми със здравето. Един съвет: избягвайте слънчевите изгаряния, а не слънчевите лъчи!

ТРЯБВА ЛИ ДА СЕ ИГНОРИРАТ ТЕЗИ МИТОВЕ?

Най-голямата ни заблуда е, че нещата, които ни карат да се чувстваме добре, са вредни за здравето. Напротив, точно обратното е! Правилното поведение е да се вслушваме в своя организъм. И ако се чувстваме добре не само сега, но и с течение на времето, не трябва да се лишаваме от всички тези вкусни и приятни неща, а да им се наслаждаваме…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.