https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Растения, които ни пазят от вредните влияние и лъчения

0

Отдавна се знае, че декоративните стайни растения даряват своите собственици с добро самочувствие и спокойствие в дома, изсмуквайки вредните токсини от въздуха там. Всички знаем, че тяхната главна способност е да фотосинтезират – да поглъщат въглероден диоксид, а да издишват кислород. Това правят те и в нашия дом. Тъй като въглерода е вреден за човека в големи количества, а кислорода е като храна за мозъка, няколко зелени растения ще ви дадат възможност да се концентрирате, когато се налага без да се тормозите. И все пак има си определен вид растения, които да се слагат на определени места. И да ни помогнат да се чувстваме добре.

„Отровните“ мебели

azalia_6Нефролепсис е вид папрат, която е незаменима зеленина за всички офиси, домашни кабинети, както и всяка друга стая, в която има мебел от плоскости, които са направени от дървени стружки и лепило. В тези мебели се влагат формалдехидни смоли при тяхното производство, които от своя страна отделят във въздуха вредни, канцерогенни вещества. Нефролепсисът успешно ги неутрализира, а и преработва в безвредно за човека съединение, опасните ксилол и толуол, също така овлажнява пресушения от климатика въздух, понижява статичното електричество и може да е изключително полезно за участъците, където има компютри и друга техника.

Антуриум

Сокът на това красиво цвете е отровен, но само ако се опитате да го пиете. Затова е много важно растението да е на място, което е недостъпно за малки деца и домашни любимци. Иначе поставено в спалнята, растението е много полезно, защото убива до 70 на сто от колониите на стафилококите в окръжаващо­то пространство.

Спатифилум

Един невероятен зелен филтър е растението спатифилум. Той изсмуква от въздуха такива отровни съединения, като бензол, формалдехид, фенол и толуол. Освен това, поради факта, че има възможност да привлича частици със своите електростатични листа, по тях полепват частици на тежките метали, както и праха, които след това се отделят с влажна кърпа или пръскало.

Азалия

Азалията  притежава изключително широк спектър на положително действие. Тя прочиства въздуха по невероятен начин от амоняка и формалдехида, а също така убива и стрептококовата инфек­ция, йонизира въздуха и повишава влажността му. Редица изследвания пък показват, че фитонцидите на азалията пречистват и човешкия организъм от токсини, като му помагат понякога да се отърве и от безсението, което я прави идеалното цвете за нашата спалня.


Бегония 
 .

Там, където хората отглеждат много стайни растения, хората се радват на свеж въздух и през зимата, тъй като цветята има свойството да пречистват въздуха в помещенията. Един такъв естествен очистител на въздуха у дома, е бегонията. Тя премахва и филтрира клетките и спорите на плесените и дрождоподобните гъби, които са главните виновници за развитието на различни, дразнещи и опасни алергии, дразнене по кожата както и болести на дихателните пътища.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.