Рани в устата – от какво се появяват?

Рани в устата могат да бъдат предвестник на различни заболявания, затова най-добре е да се консултирате със специалист

рани в устата

Рани в устата – те ни пречат да говорим и да се храним. Разязвяванията на лигавицата в устната кухина се получават при директни вредни влияния от външната среда – замърсявания, твърда храна, изгаряния и др. Влошеният имунен статус в резултат на тежки, хронични заболявания, тумори, болести на кръвта и др. може също да причини подобни рани.

Миенето на зеленчуците и плодовете не е само хигиенна прищявка. Дъвчейки ги, можем да се заразим с най-различни бактерии и паразитни микроорганизми. Такива инфекции на входната врата на храносмилателната система гарантират рани по лигавицата.

По същата причина е важно да си мием редовно зъбите и да не отлагаме лечението им, ако има нужда. Възпаления на венцитегингивит, пародонтоза, абсцеси, представляват огнища за развитие на болестотворни бактерии. Те могат да се поселят в лигавицата на устната кухина и да предизвикат тежки разязвявания. Освен пастите за зъби можем да използваме и различни видове дезинфекциращи разтвори за плакнене на устата.

Вирусна или бактериална инфекция на гърлото и гръкляна – коклюш, паракоклюш и други

Te често дават отражение върху устната кухина. Раните са болезнени. Лечението им включва справяне с основното заболяване – антибиотици, подсилващи имунитета медикаменти. Локално е задължително приложението на препарати на антибиотична основа под формата на спрейове, мехлеми и дезинфекционни разтвори.

При продължително лечение с антибиотици съществува риск от възникване на налепи, причинени от гъбички. Те са с белезникав цвят и са болезнени. Гъбичните възпаления на стомашно-чревния тракт затрудняват изключително храненето и влошават допълнително състоянието на болния. Лечението е скъпо, провежда се в спешни срокове, защото наличието на рани в устата от гъбичен произход говори за напреднала инфекция. Най-добре е да се проведе в болнични условия.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.