https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ранен алкохолизъм – признаци и причини

0

Първите признаци на алкохолизъм често остават незабелязани и могат да се възприемат от самия човек и околните като нормално поведение. Тези прояви обаче застрашават пристрастяването и показват, че е време да потърсите помощ.

Какви са първите признаци на алкохолизъм?

Ето три основни предупредителни признака за начално формиране на алкохолна зависимост:

Загуба на контрол върху това колко пиете.
Според СЗО допустимата доза алкохол е не повече от 50-60 мл етанол на ден, т.е. 0,5 л вино. Лекарите обаче казват, че няма безопасна доза алкохол. Всяко количество изпит алкохол вреди на организма и евентуално може да формира зависимост.

Преминаване към по-силни напитки и поносимост към високи дози алкохол.
Това предполага, че тялото развива толерантност към алкохола, т.е. то „свиква“ да преработва етилов алкохол.

Намаляване на периодите на трезвост.
С формирането на алкохолна зависимост се наблюдава намаляване на времето между приемането на алкохол. Първо се пие по празниците, после през уикендите или във времето за почивка. Човек търси причина да пие и се стреми да въвлече други хора в това. Това води до разпространение на алкохолизма.

Има и други предупредителни признаци за възникващ алкохолизъм:

 • тежък махмурлук или усещане за махмурлук няколко дни след прием на алкохол;
 • появата на чувство за вина поради факта, че човек е изпил по-голямо количество алкохол, или че изобщо е пил някакъв алкохол;
 • редовни пропуски в паметта;
 •  оправдание за консумацията на алкохол, например с факта, че е необходимо да си почине и да се отпусне, да се справи със стреса, да „превключи“;
 • социална изолация – човек употребява алкохол не в компания, а сам;
 • внезапни промени в настроението, поява на раздразнителност;
 •  промяна на приоритетите към алкохола – човек предпочита да пие, вместо да прави нещо друго, намира нови приятели, които не са против да пият с него;
 • намалено либидо (както при мъжете, така и при жените) – желанието за интимност изчезва, а ако се случи сексуален контакт, той не доставя достатъчно количество приятни емоции;
 • наднормено тегло – поради редовната консумация на алкохол, хормонът лептин, който контролира чувството на глад и ситост, спира да се произвежда. Следователно на човек започва да му се струва, че постоянно иска да яде и заради това започва да консумира висококалорични храни.

Дори и в началните етапи на алкохолизъм има симптоми на отнемане

Симптомите на алкохолна абстиненция се развиват, когато човек, който е силно ангажиран с употребата на алкохол, спре всякаква употреба. Когато това се случи, има много симптоми на отнемане, за които трябва да внимавате.

Симптомите на отнемане са:

 • Начална депресия;
 • Затруднено концентриране;
 • Учестен пулс;
 • Халюцинации;
 • Главоболие;
 • Конвулсии;
 • Раздразнителност;
 • Безсъние;
 • Треперене;
 • Умора;
 • Изпотяване;
 • Мозъчни „затъмнения“ (слаба или липсваща памет за едно или няколко събития, повече или по-малко отдалечени във времето);
 • Повръщане;
 • Гадене;
 • Безпокойство;
 • Треска.

Корекцията при ранният алкохолизъм е по-ефективна

Има няколко често срещани аларми, които могат да издадат човека, започнал да злоупотребява с алкохол сравнително скоро. Когато не се лекува, злоупотребата с алкохол може бързо да излезе извън контрол и да стане хронична. След като прекаленото пиене започне да се отразява негативно на живота на индивида, тя може да причини сериозни вреди не само на него, но и на хората около него.

Ако дадено лице е диагностицирано с разстройство, свързано с употребата на алкохол, разпознае предупредителните знаци и получи подходящо лечение, това може да го промени. Няма точна формула или наука, когато трябва да определи дали човек е алкохолик.

Честите симптоми на злоупотреба с алкохол, които обичайно се появяват заедно или поотделно, са като снежна топка, която надолу по пътя може да се превърне в унищожителна лавина.

Най-често се забелязва промяна на групата от приятели и познати, с които човека общува. Следва я промяната на външния вид. По-често е занемарен, но съществува и обратния вариант, при който пиещият става едва ли не педант. Добрият външен вид, хигиената, както и насилствения самоконтрол представляват маски, зад които злоупотребяващия с алкохол се крие.

Постепенно се случва дистанциране и изолиране от членове на семейството и приятелите. Това е най-страшният симптом на ранната злоупотреба с алкохол, защото се губи връзката, замира общуването и начините, по които може да се помогне на този човек стават с един по-малко, ако комуникацията не се възстанови.

В едно с това може да се забележи и неспазването на задълженията или отговорностите, за да може човека да пие. Когато не разговаряте, на него не му се налага да обяснява защо не е свършил едно или друго нещо.

Бъдете бдителни и за проявява екстремни промени в настроението и признаци на раздразнителност. Преди избухването, преди да започнете да си крещите, злоупотребяващият с алкохол може да страда и от лека депресия, заради която да е прекалено мълчалив и затворен.

Каква е връзката между психологическите и физическите компоненти на ранната употреба на алкохол?

Факторите, споменати по-горе, се отнасят до психологическите и физически компоненти на ранната злоупотреба с алкохол. Разликата между психологическото пристрастяване и физическата зависимост е основна разлика, която трябва да разберете.

Физическата зависимост е неразделна част от пристрастяването, но не е непременно синоним на пристрастяване. С други думи, човек може да бъде физически зависим от алкохола, както и от някакво друго вещество – наркотици, лекарства, храна. Но това не означава непременно, че индивидът е психологически зависим от него

Психологическият компонент на пристрастяването не се отнася до ефектите на алкохола върху индивидуалното психическо състояние, като нарушено мислене. Вместо това се отнася до начина, по който действията и мислите на индивида се насочват към придобиване на алкохол и консумацията му, като се изключват първостепенните отговорности.

Какво е физическа зависимост?

Физическата зависимост е един от отличителните белези и в крайна сметка естествен процес. Тъй като толерантността се изгражда, човек, който консумира алкохол, ще се нуждае от по-голям обем, за да претърпи познатите ефекти. След този процес тялото ще изпадне в абстиненция, ако има значително намаляване на обичайното количество или ако приемът на алкохол (или на познатото лекарство спре).

След като хронично злоупотребяващият с алкохол спре да пие, се появяват признаците на абстиненция. Поради това неприятно и странно усещане, злоупотребяващите с алкохол продължават да пият, за да заобиколят симптомите на абстиненция.

Според лекарите, ако забележите тези признаци в себе си или във ваш близък – съпруг, брат, сестра, родител или пък приятел, трябва да се свържете с психолог. Ако пропуснете първите предупредителни признаци на алкохолизъм, ще бъде трудно да преодолеете зависимостта. Развитието ѝ води до влошаване на състоянието, пиянство и нарушаване на нормите на социално поведение. В същото време е много трудно да се справим с това заболяване без помощта на специалисти, рискът от сривове е висок.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.