https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Съвременната медицина отговаря на него така: Ракът е безсмъртен и именно заради това се умира от него

rakat
Живите организми постоянно се обновяват. Това става не само със създаване на нови витални клетки, но и с премахване на остарелите. Процесът на естествено умиране на клетките в организма се нарича апоптоза, или програмирана клетъчна смърт. Това е акт на „клетъчно самоубийство“, който се предизвиква от фактори в клетката (генетични) или извън нея. Неговата цел е да се отстрани вече остарялата или повредена клетка, като се запази структурният й материал. При този процес клетката се свива, разрушават се органелите, ДНК в ядрото се уплътнява и се раздробява.

След това мъртвата клетка се фагоцитира, но организмът използва отново биологичния й материал – аминокиселини, пуринови бази, минерали и др. В процеса на апоптоза клетъчната мембрана остава цяла. Образно казано, той е като събарянето на стара къща, при което тухлите и керемидите се запазват за новата.

Другият начин на умиране е некрозата заради външни увреждащи фактори. При нея клетката се надува и мембраната й се разрушава. Така клетъчни ензими и съставки излизат в пространството между клетките и то се зачервява, подува и боли. След това макрофагите (имунни клетки, извършващи фагоцитозата) поглъщат и премахват разпадните продукти на загиналата клетка. При некрозата разрушените елементи на клетката не могат да се използват за повторно изграждане на жива материя.
Тайната на раковите клетки е, че имат на повърхността си специални молекули, които пречат на имунните клетки да се прилепят и да отключат процеса на апоптоза. Това води до неконтролируемо разрастване на туморната тъкан и клетките й стават безсмъртни.

Другият процес на умиране на раковите клетки – некрозата, настъпва само при много напреднали тумори, когато те вече не могат да се снабдяват с хранителни вещества от организма поради дефектна съдова мрежа. При некроза на раковата тъкан в кръвта на болния навлизат отпадни вещества, които предизвикват локално подуване, зачервяване и болка с покачване на температурата. Това се вижда ясно при тумори и метастази по кожата например от напреднал рак на гърдата с разязвяване на кожата или при напреднал рак на лицевите органи и шията.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.