Мазната храна увеличава риска от тежка форма рак на простатата

Рак на простатата е бич и бедствие за милиони мъже по света, които търсят начин да се справят с тази коварна болест

рак на простатата
Рак на простата тревожи не само по-възрастните мъже. Вече се наблюдават случаи на заболели от рак на простата, които са малко над 50 години.

Има много фактори, които предизвикват рак на простата. И един от тях е храната.

Не е тайна, че излишната мазнина в диетата е опасна за здравето. Едно ново изследване на изследователи от Държавния университет на Северна Каролина държавен университет откри: пациенти с рак на простатата, които избират диета с високо съдържание на наситени мазнини, страдат от най-тежката форма на заболяването. Тази диета включва много мазни и млечни продукти, месо и сосове, пише Science Dayli.

В изследването са участвали 1,854 мъже, които наскоро са идентифицирани с рак на простатата. При 321 доброволеца беше регистрирана агресивната форма на заболяването. Участниците трябвало да отговорят на въпроси за лечение, диета, начин на живот, възраст, етническа принадлежност и занятие. Специалистите са изчислили количеството на наситени мазнини, моно- и полиненаситени мастни киселини в диетата на участниците в изследването.

Учените са установили: пациентите с агресивен рак на простатата, приемали ежедневно много холестерол и калории от мазнини. Те консумирали повече мазнини и по-малко наситени мастни киселини в сравнение с участниците, които са по-малко агресивни форми на болестта. Проучването също така показа, че рискът, свързан с наситените мазнини и холестерола, е по-висока сред мъжете, които не са приемали статини.

И една добра новина!

Nimbolid (активна молекула от дървото ним, което расте в Индия, Пакистан, Мианмар и Бангладеш) може да спре развитието на рак на простатата. Тя е създадена от изследователи от Националния университет на Сингапур, пише Hindustan Times Таймс.

Експертите отбелязват: злокачествения рак на простатата е един от най-често срещаните видове рак в световен мащаб. Ефективни лечения за рак на простатата към днешна дата не съществуват. Може би откритието ще доведе учените да разработят нови лекарства.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.