https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Рак на пикочния мехур – опасен ли е и как се лекува?

0

Пикочният мехур най-често се споменава при възпаления (цистити), които са неприятни. Но в него може да се развие и рак

пикочния мехур
В България тази болест е на 10-о място по честота при жените и на 4-то при мъжете по данни на Националния раков регистър за 2011 г. В числа това означава, че за година се разболяват 1277 мъже и 357 жени. Мъжете са почти 4 пъти повече.

САЩ очакват 79 030 нови случая на рак на пикочния мехур за 2017 г. (60 490 мъже и 18 540 жени, като ще умрат 16 870 ду!ни). И там, както в България, този рак е 4-ти по честота при мъжете.

През последните години обаче няма увеличаване на броя и сега в САЩ рискът да се развие такъв вид рак е изчислен на 1:26 за мъжете и 1:68 за жените.

Какво го причинява? При 50% от случаите е заради пушене. Останалите 50% се разпределят между боите в индустрията, но и за рисуване, лепилата в обувната промишленост, производството на гуми и някои други професионални вредности.

Основен симптом, че в пикочния мехур има тумор, е кръв в урината (хематурия)

Тя е налице и при други болести на отделителната система. При тях обаче има и болка. Така че кръв в урината без болка е тревожен симптом и изисква спешно да се отиде на уролог.
Диагнозата се поставя с цистоскопия. Има и тестове – UroVysion, Immunocyt, NMP22 Blader Check, те обаче не са популярни у нас.

Когато ракът е начален и е само в епитела на мехура, се отстранява чрез резекция през уретрата. Той обаче много често рецидивира и е множествен. При тази резекция се отстранява само туморът, а мехурът се запазва. Следва лечение с поставяне в мехура на цитостатици или на ваксината БЦЖ за срок от 6 седмици и после веднъж месечно за 6 месеца по преценка на лекарите.

Терапията с БЦЖ е много ефективна. Това за момента е единственият тумор, срещу който онкологията си служи с нея.

При напреднал стадий туморът обхваща мускулния слой на мехура. Тогава се изрязва целият мехур и се създава нов или пък урината се извежда извън тялото с уростоми. Операцията е тежка, но дава шанс за излекуване. Пак по американски данни 77% от болните във всички стадии ще са живи поне 5 г. след началото на лечението, а 70% – поне 10 години. Но когато данните се прецизират по стадии, се вижда, че 88% от болните в начален стадий ще доживеят 5 г., а за напреднал броят им спада до 46%. Ако има и разсейки – едва 15%.

Туморът се разсейва в белия и в черния дроб. Тогава се прилага химиотерапия. Но имунотерапията с модерните PD и PD-L 1 блокери дава допълнителен шанс. Лъчелечението също е подходящо при пациенти с други тежки заболявания.

За предпазване от болестта трябва да се спре пушенето. Работещите с бои и химикали да пият много вода – поне 2 л дневно. Чай от липа, от полски хвощ и от шипка също предпазва, както и яденето на много плодове и зеленчуци всеки ден. Особено полезни са пъпешите и дините.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.