Бялото вино увеличава риска от рак на кожата

Рак на кожата заплашва любителите на бялото вино, за разлика от онези, които предпочитат бира, червено вино или просто вода

рак на кожата

Рак на кожата е опасно заболяване, което е предизвикано от слънцето. Но не само от него…

Приблизително 3.6% от раковите заболявания в света, са свързани с алкохола. Известно е че, алкохола значително увеличава вероятността от развитие на рак на храносмилателния тракт, черния дроб, панкреаса. към това трябва да прибавим и рак на гърдата, дебелото черво и ректума. Според предишни проучвания етанолът в черния дроб се окислява до ацеталдехид, който вреди на ДНК и предотвратява нейното възстановяване. От тук водят началото си лошите болести.

Изследователите от университета Браун анализирани данни на 210,252 души. Доброволците отговорили на въпроси за употребата на алкохолни напитки. Оказа се, че алкохолът увеличава риска от меланома (рак на кожата) с 14%.

Всяка чаша бяло вино на ден увеличава шанса от развитие на меланом с 13%. Други видове алкохолни напитки, като например бира, червено вино и спиртни напитки, не влияят на риска от меланом. Има тясна връзка между алкохола и рак на кожата за тези части на тялото, които обикновено са изложени по-често на слънчева светлина.

Така че, хората, които ежедневно консумират 20 грама алкохол или повече, е наблюдавана появата на меланом на кожата на главата, шията и крайниците. Експертите все още не знаят причината за тази връзка на бялото вино с рака на кожата. Вероятно, в бяло вино, първоначално има по-голяма доза ацеталдехид от бирата и спиртните напитки. В червеното вино също има твърде много ацеталдехид, но то е богато на антиоксиданти, които могат да намалят риска от рак.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.