Управление на стреса подобрява качеството на живот на пациентите с рак на гърдата

В проучване, проведено от изследователи от Университета на Маями, са били изследвани 240 жени, страдащи от рак на гърдата

рак на гърдата
Някои от участниците в групата за 10 седмици са били подложени на техники за релаксация и умения за справяне. Други просто слушаха еднодневен семинар за рак на гърдата, казва Psych Central .

По време на първата година от лечението при жени, които са се научили да се справят със стреса, в сравнение с тези, които са присъствали на семинара, са били наблюдавани понижени нива на депресия и завишено качеството на живот. Тук трябва да кажем, че началото на проучването е било преди 15 години. Наскоро учените са установили, че положителният ефект от умението на болните от рак на гърдата да се справят със стреса се запазва и до днес.

Нивата на депресия и качеството на живот на жените, който имат рак на гърдата, но са се научили как да се справят със стреса, са сравними с тези на здравите жени. По този начин, навременна психологическа помощ за насърчаване на психичното здраве може много да помогне на пациентките с рак на гърдата.

Наскоро беше установено, че изразяването на чувствата е много полезно за онези, които страдат от рак на гърдата. Споделянето, говоренето с приятели, близки или психолози, както и писането в дневник, блог или нещо подобно, е полезно занимание. Това разтоварване на чувствата ще има огромно значение за бъдещето на пациентките.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.