https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Кои са най-рисковите фактори за рак на гърдата?

0

3327

За рак на гърдата действат множество фактори – от гените и хормоните до начина на живот

Кои са най-рисковите фактори за рак на гърдата?
Кои са най-рисковите фактори за рак на гърдата?

Ето най-опасните от тях, за които повечето жени не си дават сметка:

Хапчета против зачеване

Противозачатъчните хапчета са средство да се избегне нежелана бременност с прием на хормоните естроген и/или прогестерон. Това наистина е ефикасен начин за предпазване от бременност, но той стимулира твърде много клетките в млечните жлези и това поражда риск от рак на гърдата. Колкото по-голямо е съдържанието на естроген в хапчето, толкова по-голям е рискът при жените след 20-годишна възраст.

Спестено кърмене

Жените избират да не кърмят бебето по много причини. Работещите майки например са твърде заети за това. Но ако не е имало кърмене, рискът от рак на гърдата се вдига. И обратно, той спада значително при кърмене, и то с толкова повече, колкото по-дълго е било кърменето.

Алкохол

Пиенето на алкохол повишава риска от рак на гърдата с 15%. Тук се има предвид не умереното и спорадично пиене от чаша-две, а консумацията на 2-5 чаши вино дневно.

Среднощно ядене

Да се яде посред нощ, е начин да бъдат компенсирани лишенията от храна през деня. Но то също повишава риска от рак на гърдата заради повишаването на нивата на кръвната захар.

Нощни смени

Да се работи до късно вечерта или нощем, е понякога неизбежно, но води до хаос в организма. Обърква се денонощният ритъм на тялото и се стига до голямо физическо изтощение, както и до повишен риск от рак на гърдата. Причина за този риск пак са хормоналните нива, разстроени от безсънието.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.