https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Яжте повече зеленчуци, за да намалите риска от рак на гърдата!

0

Яжте повече зеленчуци, за да намалите риска от рак на гърдата! Такъв призив отправят американски онколози в изследване, публикувано в престижното списание Clinical Nutrition. Публикацията обобщава наблюденията им върху ролята на растителните храни за успешна профилактика на заболяването.

рак на гърдата
Рак на гърдата – доколко храненето ни предпазва от него?

За ползата от консумацията на зеленчуци се говори постоянно, отбелязват от medikforum.ru. Растителната диета наистина предотвратява проявата на хипертония, на инфаркти и инсулти, катаракта, когнитивни нарушения. Сега специалистите се фокусират върху приноса на растителната диета за профилактиката на рак на гърдата.

Изводите са направени при работа в рамките на мащабния изследователски проект EPIC (Европейско изследване върху храненето и рака). За разкриването на връзките между риска от рак на гърдата и потреблението на зеленчуци и плодове са били привлечени като доброволки 335 054 здрави жени на средна възраст 51 години.

Всички участнички били анкетирани за обичайното си хранене в рамките на последната година, а след това здравословното им състояние било наблюдавано в продължение на 11.5 години. В рамките на този срок рак на гърдата развили 10 197 жени. Онези от тях, които консумирали малко зеленчуци – една порция дневно, развивали заболяването с 13% по-често в сравнение с любителките на растителна храна – те редовно изяждали по 5-6 зеленчукови порции на ден.

Странното е , че плодовете не показали особено участие в антираковата профилактика дори когато специално били “привличани” за това. Изследователите са на мнение, че предпазната роля на зеленчуците срещу рак на гърдата се реализира благодарение на фибрите и фитокомпонентите в зеленчуците. Ако решите да започнете такава профилактика – все пак не пропускайте консултацията със специалист!

Именно във връзка с цитираните изводи учените препоръчват да се наблегне върху суровите зеленчуци и да се стремим да изяждаме по пет лековити дози от тях всеки ден. Една порция е равна на половин купичка прясна зелена салата или някакъв суров зеленчук. Най-добре ще е всъщност, ако можем да похапваме зеленчуци на всяко ядене, включително и при междинните закуски.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.