https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

От какво зависи колко дълго ще живеете с диагноза рак?

0

Този въпрос не се задава при никоя от най-разпространените болести, но при откриването на болестта рак най-често е първият

rak
Отговорът му зависи от:

1. Стадия на болестта

Хората, при които тя е още в начален стадий и са оперирани радикално, имат по-големи шансове да живеят по-дълго, а някои от тях и да се излекуват. Този фактор е най-важният и почти изцяло определя отговора на въпроса „Колко ми остава?“. Ето защо за възможно най-ранно откриване на рака по света има различни профилактични и скринингови програми в зависимост от най-честото злокачествено заболяване за дадената страна. Например изследвания на млечната жлеза в Европа, САЩ и Канада, гастроскопия в Япония за рак на стомаха, ехография при болните от хепатит В и С в Китай, гинекологични прегледи за рак на маточната шийка и ранно отстраняване на невуси, съмнителни за меланом (който е най-чест в Австралия), колоноскопия при хора, които в рода си имат заболели от рак на дебелото черво преди 50-годишна възраст, и др.

2. Мястото на първичния тумор

Туморът на панкреаса е един от най-злокобни-те и зачести в пъти през последните години. Открива се най-вече в напреднал стадий, когато болният вече не може да бъде опериран. След 12 месеца рядко се случва някой да е още жив. Ракът на гърдата обаче е пример, че при ранно откриване чрез мамографско изследване някои жени се излекуват напълно, а животът на другите значително се удължава. За всеки от вариантите на рака на гърдата най-детайлно са разработени подходите на лечение.

3. Хистологията на тумора

Хистологично изследване на тъкан определя дали тя е от злокачествен тумор и дали той е високо, умерено или ниско диференциран, като последният е най-опасен. Вариантът на тумора влияе върху избора на цитостатиците и лъчетерапията и е основен при даването на прогноза. Така някои малки по размери ^умори могат да са много по-смъртоносни от другите големи размери.

4. Начина на живот

Застоялият начин на живот съдейства за по-високата честота на злокачествените тумори. Основна препоръка на онколозите към здравите е да спортуват 5 пъти седмично. На вече заболелите се препоръчва да упражняват лек спорт -йога, умерено натоварване, дихателни упражнения, цигун и др. При рак на млечната жлеза йогата доказано забавя прогресията на болестта.

5. Теглото

Ракът е по-чест при хората с наднормено тегло и особено ракът на дебелото черво, на простатата и на гърдата, пише „Живот без рак“. Днес препоръката да се поддържа тегло в долната граница на нормалния за възрастта индекс на телесната маса се смята за антиракова мярка.

Теглото влияе и на лечението. Пълните хора по-трудно се повлияват от цитостатиците не само защото се нуждаят от по-високи дози (а те са по-токсични), но и защото мастната тъкан влияе върху тяхното разпределение в тялото.

6. Семейното положение

През април бе съобщено за американско проучване на огромен брой болни от рак с различни локализации на туморите – 783 167 души. Според него несемейните, без значение от възрастта, боледуват по-често и по-тежко.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.