https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Ръцете издават някои скрити заболявания

0

Ръцете може да издадат не само възрастта, но и състоянието на здравето ви racete
На кои особености трябва да обърнете внимание и как да реагирате?

Зачервените длани, обикновено влажни, с периодично подуващи се пръсти, може да са симптом за високо кръвно налягане в напреднал стадий. Ако кръвното ви налягане е наред, но дланите ви все пак са зачервени, обърнете внимание на начина си на хранене и проверете черния дроб. Лекарите обясняват, че кожата на ръцете често променя цвета си при нарушения във функцията на черния дроб – например ако консумирате твърде много мазна храна и злоупотребявате със спиртни напитки. Бледата и посиняла кожа на ръцете е свързана преди всичко с нарушения в микроциркулацията на кръвта. Може да се дължи на травми на ръката, на китката или на шийните прешлени, което нарушава кръвоснабдяването на крайниците.

Причина може да е и проява на синдрома на Рейно, от който жените страдат по-често. При него при контакт със студа краищата на пръстите побеляват като при измръзване, после посиняват, а по-късно се зачервяват. Това е свързано с краткотрайно прекратяване на кръвообращението в пръстите на ръцете, което впоследствие се възстановява. При леките форми на синдрома няма нужда от лечение – всичко, което трябва да направите, е да предпазвате ръцете си от досег със студен въздух и ледена вода. При промяна в цвета на ръцете може да си направите биохимичен анализ на кръвта, за да разберете дали има нарушения в дейността на черния дроб; както и да посетите лекар ортопед, за да се изключат травми в областта на ръцете и прешлените.

Червени петна по кожата на ръцете Екзема, дерматит, алергични реакции – всички те сигнализират със зачервяване и възпаление. Ако петната се появят внезапно, може да са признак за гъбична инфекция. Често гъбичките поразяват не само кожата, но и ноктите. Ако забележите такъв проблем, обърнете се за консултация към дерматолог и имунолог, пише „За жената“.

Температура на дланите

Горещите влажни длани са класически симптом за хипертония. Но ако температурата скочи внезапно, проверете щитовидната си жлеза. Студените ръце обикновено говорят за съдова дистония – състояние, което лесно се коригира с промяна в храненето) физическа активност, контрастни процедури. Но може да бъде симптом и за дефицит на желязно в организма. В този случай направете общ и биохимичен анализ на кръвта.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.