Пушенето по време на бременност увеличава риска от проблеми с бъбреците на плода

Пушенето по време на бременност е вредно. Вредно е, защото е причина за доживотни проблеми с усложнения, но не за майката, а за плода

пушенето

Пушенето е вредно! Вредно е не само за жените, но и за мъжете – за всички хора. И, да – пушенето продължава да е вредно дори и за онези, които не пушат.

Децата, родени от жени, които по време на бременност са пушили, до 3-годишна възраст са имали повече признаци на бъбречно увреждане в сравнение с деца, чиито майки не са пушачки. Или поне не са пушили по време на бременността. Това са заключенията от ново изследване, проведено в Университета на Киото.

Пушенето по време на бременност е един от рисковите фактори, свързани с бъбреците. Става въпрос за заболяването протеинурия, заболяване при деца. Протеинурия е високо ниво на белтък в урината. Експертите изследвали урината на 44 595 деца. Също така, учените са анализирали данните за тютюнопушене по време на бременност при майките. Само 4,4% от жените са пушили преди бременността, и 16,7% са продължили да се пушат по време на бременността.

На възраст от 3 години протеинурия е забелязана при 1,7% от децата, чиито майки са пушили по време на бременността. 1,6% – при майки, които са спрели пушенето по време на бременност, и 1,3% при деца, чиито майки не са пушили изобщо. Като цяло, пушенето по време на бременност увеличава риска от протеинурия при децата с 1.24 пъти.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.