https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Защо пукат ставите?

0

Опасно ли е да пукат ставите и какво следва от това?

pukat stavite

Когато пукат ставите има болка и затруднено движение. Пукането на ставите може да бъде предизвикано от възпаление на ставните повърхности, връзки, капсули и кости.
Получава се най-често при износване с възрастта, но се среща и при млади хора, особено след тежки натоварвания или травми. Ето някои от причините за пукането на стави:

Остеоартрит

Обикновено се появява след 55 г. Жените са по-засегнати. Вследствие на промени в обмяната по хрущяла на ставните повърхности се появяват пукнатини, а понякога и шипове – натрупвания от калций. Те деформират ставите, като причиняват болка и пукане и при най-малкото движение. Остеоартритът е необратим. Но е възможно с терапия да се забави. Засегнати са всички стави, но най-често прешлените на гръбначния стълб.

Ревматоиден артрит

При тази болест хрущялът на ставите се разяжда заради автоимунна реакция спрямо структури по ставната повърхност. Болката е на тласъци. Стига се до трайно деформиране на ставите. Лечението е консервативно – вземат се противовъзпалителни, обезболяващи, назначават се физиотерапия и др. Най-застрашени са пръстите на ръцете, но и гръбначният стълб може да бъде засегнат.

Проблеми със ставните връзки

Ставният апарат се състои от повърхности, които са пряко продължение на костите – връзки, които осъществяват свързването между тях, и ставна капсула от съединителна тъкан. При вродено по-хлабави сухожилни връзки и ставни капсули се стига до по-свободно движение на ставните повърхности. Тази причина за пукане на ставите е най-честа при по-млади хора. Обикновено не боли, но има по-висок риск от изкълчвания.

Вродена ставна болест

Някои заболявания на ставите протичат с асептична некроза, т.е. разяждане на ставата, болка и намаление на двигателната способност. Такава е например болестта на Шауерман-Мау. Проявяват се още в юношеството и след операция се коригират.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.