Как да успокоите псориазиса (според науката)

Псориазисът не е заразен, а огнища могат да бъдат предотвратени с редица стратегии, описани по-долу

Слънце и правилно хранене – това е, което е необходимо за лечението на псориазиса.

Псориазисът не е просто заболяване на повърхността на кожата. Псориазисът е хронично заболяване на имунната система, което задейства растежа на клетките на повърхността на кожата.

Това води до удебелени, люспести и зачервени зони, които сърбят много и понякога дори болят. Псориазисът има значително въздействие върху емоционалната и умствената сфера на пациентите, като честотата на депресията се оценява на 50%.

Въпреки че псориазисът е възпалителна реакция, той често води до инфекции, ако върху засегнатите области има ранички.

Псориазисът е различен

Всъщност, има пет различни вида псориазис. Всеки от тях има различни симптоми, но всички те са свързани с дразнене и сърбеж.

Псориазис вулгарис (плакатен псориазис) – psoriasis vulgaris

Характеризира се със зачервени, изпъкнали области на кожата, често покрити с клетки от мъртва кожа, които имат сребристо-бял цвят. Тези области най-често се намират на лактите, скалпа, коленете и долната част на гърба.

Гутатен псориазис (капковиден псориазис) – psoriasis guttata

Обикновено се проявява под формата на малки точковидни формации и започва в детството. Може би е причинен от стрептококова инфекция. Гутатният псориазис се появява при 10% от пациентите и е вторият най-често срещан тип.

Обратен псориазис

Обратният псориазис се появява в гънките на тялото под формата на тъмночервени гладки и блестящи петна. Много пациенти с обратен псориазис могат да имат и друг тип.

Гноен псориазис

Гнойният псориазис се характеризира с мехури пълни с неинфекциозна гной. Най-често те се появяват по ръцете и краката. Те са пълни с бели кръвни клетки, които не са инфекциозни.

По-тежката форма на псориазис се нарича псориатична еритродермия. Характеризира се с широкоразпространен сърбеж и болезнени петна с огнено-червен цвят, които покриват по-голямата част от тялото. Това е рядка форма – среща се само при 3% от пациентите.

Как се развива псориазис?

Кожата е най-големият орган, отговорен за защитата на вътрешните органи, регулирането на вътрешната температура и създаването на бариера пред инфекцията.

В кожата има три основни слоя: епидермис, дерма и дълбока подкожна тъкан, състояща се от мастна и съединителна тъкан. Скоростта на растеж на епидермиса е тази, която се променя и проявява симптомите на псориазис.

В епидермиса има още четири или пет слоя, през които преминават клетките, преди да спрат да бъдат част от тялото. Клетъчният растеж се случва на базалното ниво, най-близко до дермиса. Stratum corneum (най-външен слой) на кожата се състои от 10-30 слоя, в зависимост от областта на тялото.

Псориазисът възниква, когато в тялото се задейства прекомерно клетъчно производство в най-ниския слой на кожата. Благодарение на свръхрастежа, повечето клетки се изтласкват върху горния слой на кожата, който все още не е готов за обелване. Това води до натрупване на кожни клетки в горния слой, което причинява сърбеж на кожата, зачервяване и появата на сребристи плаки, поради мъртви клетки, които все още не са отлепени.

Общи тригери и лечение на псориазис

Псориазисът е тясно свързан с екземата и понякога може да бъде причинен от алергична реакция към фактори на околната среда. По-чести са външните тригери.

Сред дразнещите вещества, които могат да предизвикат епидемия, са:

Прах за пране;

Сапун;

Почистващи химикали;

Висока консумация на алкохол;

Стрес;

Наранявания на кожата, като ухапвания от насекоми, порязвания и слънчево изгаряне;

Метали, като никел в бижутата;

Парфюмерия;

Кожни инфекции;

Някои лекарства;

Суха кожа;

Студено сухо време;

Пърхот при животните.

Изглежда очевидно, но прекъсването на външните тригери е един от начините за намаляване симптомите на псориазис . След появата на огнище, лекарят може да препоръча няколко лечения. Спомняйки си как се развива псориазиса, ясно е, че трябва да избягвате кремове със стероиди. Въпреки факта, че действат почти веднага, тялото бързо се свиква с тях.

Освен това, тези кремовете са направени от синтетични стероиди, които бързо се абсорбират в кожата и увреждат надбъбречната система.

Много други лекарства, които често се предписват при псориазис, също имат опасни странични ефекти. Те включват производни на витамин А, противовъзпалителни лекарства, имуносупресори и лекарства за лечение на други заболявания .

Вместо това, може да си помогнете сами, като комбинирате лосиона Ин Дерма с природните стратегии, които ще обсъдим по-долу.

При постоянна употреба те обикновено са ефективни и нямат страничните ефекти на лекарствата, които могат значително да навредят на вашето здраве

Най-често срещаният тип псориазис е отзивчив към витамин D. Редица изследвания са показали убедителни резултати, постигнати в оптимизирането на нивата на витамин D при псориатичните пациентите. Едно проучване установи, че много болни с псориазис вулгарис имат недостиг на витамин D през цялата година. Установеният дефицит не зависи от възрастта, пола, ИТМ (индекс на телесната мазнина), нивата на хормоните на щитовидната жлеза и времето на годината.

Интересно е, че заболявания, често свързани с псориазис, като сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза и метаболитен синдром, също са свързани с ниски нива на витамин D.

За недостатъчните нива на витамин D могат да допринесат редица състояния, включително липса на излагане на слънце, нисък абсорбционен синдром и дългосрочна употреба на кортикостероиди, често използвани за лечение на псориазис.

При пилотно проучване, оценяващо прилагането на високи дози витамин D по време на клиничния ход на псориазиса, изследователите откриха значителен напредък и отбелязаха, че терапията с високи дози витамин D е едновременно ефективен и безопасен при лечението на псориазис.

Въпреки факта, че безопасното излагане на слънце е най-доброто средство за набавяне на витамин D, е изключително важно да направите кръвен тест, и да взимате витамин К2 едновременно, ако приемате добавки с витамин D3.

Науката е установила, че синтетичните форми на витамин D забавят растежа на кожните клетки, една от отличителните черти на псориазиса. Въпреки това, някои от аналоговите форми на витамин D дразнят кожата, така че естественото производство на витамин D от тялото е по-оптимално лечение и без страничните ефекти на лекарствата.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.