Психичните заболявания намаляват продължителността на живота

Продължителността на живота при хората с психични заболявания е по-малка, отколкото при онези хора, които не страдат от психични заболявания

 

живота
Психичните заболявания намаляват продължителността на живота

Хората с психични разстройства като депресия, тревожно разстройство или шизофрения са склонни да умрат по-рано от хората без психични заболявания. Изследователите смятат, че психичните проблеми отнемат около 10 години от живота. Заради психични разстройства годишно умират около 8 милиона души, според WebMD. До тези заключения учените стигнаха като резултат от анализа на данните от повече от 200 международни проучвания през последните няколко десетилетия. Връзката между психичните проблеми и преждевременната смърт, не означава, че самото психично заболяване е причина за смъртта.

Когато хората си мислят за преждевременната смърт при психично болните те са склонни да мислят, че това се случва по една-единствена причина – самоубийство. Въпреки това, според изследването, рискът от смърт поради естествени причини при хора с психични разстройства също са се увеличили. Смъртността е най-висока сред хората, страдащи от шизофрения и други психози (най-тежките форми на психични заболявания). Депресивните и тревожните разстройства също са много чести, и те също намалят продължителността на живота.

Хората с психични разстройства в продължение на 10 години умирали два пъти по-често, отколкото тези, които не са имали психични заболявания. Рискът от смърт от неестествени причини, като самоубийства и катастрофи в психиатричните пациенти се появяват седем пъти по-високи от тази на хората със здравословна психика. Вероятността за смърт от различни соматични заболявания при хората с психични заболявания е по-висока средно с 80%. Според учените, сред хората, страдащи от психични заболявания са много разпространени хроничните заболявания.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.