https://pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js

Психичните проблеми на известните – драмата на гениалността

0

Психичните проблеми на известните остават в сянка, заради тяхната гениалност

victor-hugo
Виктор Юго

Животът на надарените хора често е свързан с голям риск за най-уязвимото у човека – неговото съзнание. Издигането към славата нерядко е съпроводено с опасно заиграване с неизвестното, забраненото или безумното.

Ги дьо Мопасан, подарил на света „Бел Ами“ и много други персонажи и истории, проповядващ в литературата физиологизъм и натурализъм, в това число и еротичен, цял живот се страхува да не изгуби ума си. Писателят е само на 34 години, когато започва да получава припадъци и халюцинации. В състояние на крайна нервна превъзбуда той два пъти се опитва да сложи край на живота си: веднъж с револвер, втория път с нож за рязане на хартия.

Изпратен е в психиатрична клиника, където живее в полусъз-нателно състояние до смъртта си през 1893 г. Окончателната диагноза е прогресиращ паралич на мозъка.

Можем да си спомним още редица литератори и философи със сериозни психически проблеми – Жан-Жак Русо, Ернест Хемингуей, Вирджиния Улф и др. За щастие при никого от тях проблемите не са така трагични.

Виктор Юго работи толкова вдъхновено над безсмъртния си роман „Парижката Света Богородица“, че за да не се разсейва, остригва наполовина косата и брадата си, след което изхвърля ножицата през прозореца. В такъв вид, естествено, не може да излезе на улицата и затова твори денонощно, докато не завършва книгата си.

Има и други психически разстройства, тормозещи великите писатели, като дислексия (неспособност за четене) и дисграфия (неспособност за писане). В различна степен от тях страдат много известни хора, в това число, колкото и да е странно, и някои писатели.

Tака например признатата кралица на криминалния роман Агата Кристи не може самостоятелно да пише текстове. Като дете родителите й я прехвърлят на домашно обучение, тъй като във всяка дума бъдещата знаменита писателка прави множество правописни грешки. Когато започва литературната си кариера обаче, Агата намира изход от положението и диктува всичките си творби…

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.