Психични болести са причина за кожните заболявания?

Според психиатри от Мелбърн повечето психични болести са съпътствани и от кожни

психични болести

 

 

 

Психични болести могат да отключат някои не особено приятни психични заболявания. Себорейният дерматит например е упорит и хроничен. При него кожата около носа, веждите и по скалпа се зачервява и образува люспи. Среща се изключително често при хора с психични разстройства и емоционални проблеми.

Този дерматит е резултат от пренаселване на кожата с липофилната гъбичка Маласезия фурфур. Тя се храни с липидите от мастните жлези на кожата. Секрецията им е пряко свързана с физическото и психическото състояние на организма. Гъбичките разграждат мазнините и отделят отпадни вещества, които дразнят кожата и водят до дерматит.

„След поставяне на диагнозата себореен дерматит обходих десетина клиники и специалисти, пробвах всевъзможни медикаменти – разказва 42-годишната Алис Шоу от Мелбърн. – Успях да овладея болестта чак когато тръгнах на психоаналитик. С негова помощ си изготвих 3 правила, които да следвам, за да съм в хармония със себе си: 1. Никога да не правя неща, срещу които изпитвам съпротива. 2. Никога да не общувам с хора, с които нямам желание да общувам. 3. Никога да не бъда на места, на които не искам да бъда.“

Алис казва, че е зубрила 3-те правила. Освен това ежедневно правела упражнения по каланетика. Отнело й около година да стане вярна на себе си. Толкова отнело и на кожата й да оздравее. Себорейният дерматит на Алис изчезнал веднъж завинаги.

Връзката между психиката и кожата е известна отдавна

По селата у нас все още има жени, които махат брадавици с баене. Нещо им шептят, говорят им, приспиват ги и кожните израстъци, които се дължат на папиломния вирус, изсъхват и падат. Без горене, замразяване и пр. Научното обяснение за това изцеление е, че лечителките въздействат на психиката на заразения – внушават му, че е силен и може да се пребори с брадавиците. Това стимулира имунитета и организмът сам се справя с вируса.

За обикновения дерматит, пърхота и акнето също се знае, че са свързани с психиката. При емоционални проблеми и стрес се затрудняват храносмилането и отделителната системи. Това се отразява веднага на кожата. Затова казваме, че кожата е визитката на вътрешното състояние на тялото.

Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.